Vissza a nyitóoldalra

Polak, Wegier, Dwa Bratanki

2014. október 24.

Polak, Wegier, Dwa Bratanki – lengyel, magyar, két jó barát
Nyolc éve indult a lengyelországi Zegocinában található Szent Hedvig Gimnázium és az Egyetemi Katolikus Gimnázium és Kollégium közötti csereprogram, melynek keretében az idáig  megszervezett 10 csereút során már átlagosan 200 magyar és megközelítőleg ugyanennyi lengyel diák élvezhette a másik ország vendégszeretetét, kultúrájában és természeti szépségeiben való megmerítkezést, majd a következő évben megtapasztalhatta a vendégfogadás izgalmait. 

Életre szóló barátságok szövődtek a programban résztvevő diákok és tanárok között, s komoly együttműködés jött létre a két iskola igazgatója között. Ez a program nem pusztán a jelennek szól, hanem a múltnak is, a két országot és a két népet összekötő évezredes történelmi kapocsnak, és a jövőnek is, hogy ez a történelmileg megalapozott barátság és együttműködés még sokáig fennmaradhasson. 

Az idei csereút különös jelentőséggel bírt, hiszen jubiláltunk, az idén 10. alkalommal szerveztük meg az utat. Gazdag és emlékezetes programot állított össze lengyel szervező tanár kollega, nagyon nagy szeretettel várták a kiutazó magyar diákokat és tanárokat. Az idei 5 napos programban 39 diák és 4 kísérő tanár vett részt az iskolánkból, s megközelítőleg ugyanennyi lengyel diák és tanár. 

És hogy merre is jártunk? Tettünk egy hosszú, 18 kilométeres túrát a Tátrában, az 1393 méter magasságban található gleccsertóhoz, ami a Magas-Tátra legnagyobb tava, a Morskie Oko tengerszem. Sílifttel felmentünk Zakopane lejtőire. Együtt emlékeztünk a lengyelekkel az I. világháborúban meghalt katonákra. Megnéztük Krakkó nevezetességeit, a krakkói konzulátus vendégei voltunk a magyar konzul asszony meghívására. Elutaztunk Tarnowskie Góry-ba, a muzeális ezüstbányába, sőt csónakáztunk is a föld- alatti járatokban. Végül Lengyelország lelki fővárosaként emlegetett Czestochowába utaztunk. Czestochowa Jasna Gora kolostora Lengyelország nagy tisztelettel övezett zarándokhelye. Krakkótól 143 km-re a Warta folyó mellett található. A Jasna Gora vagyis Fényes Hegy kolostort 16 Magyarországról érkezett pálos szerzetes alapította 1382-ben. Itt található Európa egyik legismertebb ikonja a Fekete Madonna. A kegykép, melyet a hagyomány szerint opolei Ulászló hozott magával Ruténiából, a Szűz Máriát ábrázolja bal karján a gyermek Jézussal. A legenda szerint Szent Lukács evangélista festette egy cédrustáblára, amely a Szent Család otthonából származott. Évente sok millióan zarándokolnak el ide, hogy imádkozzanak a Szűz Mária égi közbenjárását kérve.

Élveztük a lengyel fogadó családok vendégszeretetét, rengeteg tejkaramellát ettünk, a diákok közös iskolai órán vettek részt, megtanultunk lengyel énekeket, a 8. osztályosok előadtak két magyar legendát lengyel fordítással, a búcsú napján elültettünk 5 dísz cseresznyefát az iskola kertjében barátságunk jelképeként. 

Jövőre pedig nagyon sok szeretettel várjuk Magyarországra a csereprogram 11. útjának lengyel csapatát!
 
Zsolt Péterné Tóth Andrea, szervező tanár

Szabadság-harcaink – határainkon kívül és belülVissza a(z) kirándulások oldalraLatinos tanulmányi kirándulás Tác/Gorsiumban
Ezt a programot a
Gimnázium 1687 Alapítvány támogatta!
vasárnap (november 28.)
Advent 1. vasárnapja
csütörtök (december 2.)
Szülői lelkinap - 1. adventi gyertyagyújtás
péntek (december 3.)
Történelem évfolyamvizsga, írásbeli 11. évf.
hétfő (december 6.)
Történelem évfolyamvizsga, szóbeli 11. évf.
Szaktanári fogadóóra
16:00-19:00
Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium és Kollégium Admin E-mail Levelezés (egyetemi.hu)