Vissza a nyitóoldalra

Október 23.-ai kisfilm a 10.D vel

2021. október 23.

 

A két véglet megjelenítése

„Nem akartam tipikus iskolai történelmi filmeknek megjelenő forgatókönyvet írni, mindenképpen különlegeset akartam, modernebb szemszögből szemléltetni az akkori tragédiákat, ezzel is jobban megfogva kortársaimat. Ezután arra gondoltam, ne csak egy szemszögből mutassuk be az akkor történteket hanem több szálon is fusson a történet. Így jött a három generációs nézőpont ötlete, és akkor eszembe jutott, hogy kiskoromban nagypapám rengeteget mesélt a fiatal korában megélt élményeiről, így megkértem, meséljen 56-ról mint szemtanú. A stílusomnak mondanám, hogy két végletet egymás mellett futtatok, és így egésszé válik számomra az alkotásom. Tehát valamilyen formában bele akartam tenni a mai fiatalok hozzáállását a múltbeli eseményekhez, ezzel felállítva az erős múlt-jelen kontrasztot. Nagy motivációt adott a kisfilm elkészítéséhez a Saul fia, a Jöjj és lásd illetve az Ötödik pecsét. Ezek a filmek nagyon közel állnak hozzám mint történet, atmoszféra és a technikai megvalósítás szempontjából. 1956 hangulatát nagyon nehéz megfogni, átadni, de szerintem ennek nem az a módja, hogy minden második jelenetben művért használunk és egy véres horrort készítünk. Én inkább a nyomasztó, depressziv atmoszférát akartam megjelníteni, és átadni, amit remélem sikerült is.”

Az ötleteléstől a vágásig, minden egyes fázisát élveztem

„Elég szűkös volt az időnk mert 1,5 hónap alatt kellett elkészíteni a produktumot. Nem kaptunk semmi ötletet vagy, hogy hogyan kéne kinéznie a filmnek, így szabadon a saját innovatív ötleteinket tehettük bele. Én nagyon élveztem, mert ez volt az első nagyobb produkció amit én rendeztem. Az ötleteléstől a vágásig minden egyes fázisát élveztem. Nyilván lehetett volna többet dolgozni a film minden részével, és jobban ki lehetett volna dolgozni, de ettől függetlenül szerintem kihoztuk belőle a maximumot. Nagyon jó volt olyan emberekkel dolgozni akiket ezelőtt nem is ismertem, nagyon fontos hogy a stáb öszhangban legyen, és ez nálunk szerintem sikerült. Minimális szinten voltak nehézségek, de ezalatt inkább az idő hiányát értem, de a határidőnek köszönhetően sokkal összeszedettebben tudtunk dolgozni. Nagyon jó volt látni, hogy mindenki beletette a maximumot még akkor is amikor egy jelenetet 10x vettünk újra. Rengeteg tapasztalattal gazdagodtam a film elkészítése során, így a jövőben még összeszedettebben és jobban tudjuk majd megvalósítani az újabbnál újjabb ötleteinket. ”

Nagypapa meséiből filmalap

„Egy örök emlék marad a családom számára, hogy film formájában nagypapám mesél a mútjáról, az ötvenhatos emlékeiről, és ezért nagyon hálás vagyok neki. Profi módon szerepelt a filmben mivel csak egyszer kellet felvenni az interjút olyan jól sikerült elsőre. Édesanyám is megjelent a kisfilmben, ő alakította az anyukát. A testvérem sokat segített a film megvalósításában, a forgatókönyv írásban, a film sikere az ő sikerük is. Sokan támogatták a film elkészültét, és ezért mindenkinek nagyon hálás vagyok, mind a színészeknek, mind a stábtagoknak, és azoknak akik ötleteltek, technikai felszerelést adtak.”

A reakciókat látva hatalmas sikert aratott a film. A lényeg mindenkinek átment, megérették és átérezték a történteket. Az osztály rengeteg pozitív visszajelzést kapott, és sokaknak most állt össze a kép, hogy mi történt akkor és mi miatt kell most megemlékezni.

Arányi Júlia & Bata Emese

 

 

 

 

 

Kollégáink az országos fizikatanári ankéton jártakVissza a(z) programok oldalraIsmét rózsafüzért imádkoztunk
hétfő (december 6.)
Szaktanári fogadóóra
16:00-19:00
péntek (december 10.)
Olasz - francia délután
szombat (december 11.)
Munkanap
hétfő (december 13.)
Lelkinap
hétfő (december 20.)
Osztálykarácsonyok délután
Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium és Kollégium Admin E-mail Levelezés (egyetemi.hu)