Vissza a nyitóoldalra

Kenutúra a Mosoni-Dunán 2017

2017. október 3.

Folytatva a hagyományokat, a 9.A osztály ismét túrázni ment a nyáron, ezúttal nem kerékpárral, hanem kenuval. Az útvonal Rajkától Győrig vezetett a Mosoni-Dunán.

            1. nap A vonat tele volt, sokan végig álltunk, de ez nem zavarta a kártyázókat. Rajkán egy idős házaspár megszánt bennünket, és elvitte autóval az összes felszerelésünket a hajókig, így könnyebb volt megtenni a kb. 4 km-es utat a Dunapartig. Itt már várt bennünket Benyhe tanár úr, túravezetőnk. Miután elhangzottak a legfontosabb tudnivalók, kialakult az 5 hajó beosztása. A diákok elég hamar belejöttek az evezésbe, a kormányosok ügyesen vezették a négyszemélyes kenukat. Első esti táborhelyünk egy kukoricás mellett volt, kis esőházzal, tűzrakóhellyel, és noha a rőzsegyűjtéshez egészen messzire kellett elgyalogolni, a fürdés kárpótolt mindenkit. A fóliás krumpli is odaégett ugyan, de ez semmivel sem csökkentette kedvünket: ki a szelíden sustorgó folyót nézegette az esthomályban, ki a tábortűznél beszélgetett hajnalig, többen kint is aludtak.

 

            2. nap Reggel kényelmesen keltünk, majd reggeli után elindultunk. A Halászi előtti réten óriásit métáztunk, végig szoros volt a küzdelem. Lejjebb csorogva a faluban vásároltunk és strandoltunk. Innen lassabban haladtunk tovább, mert lelassult a folyó a mosoni duzzasztómű miatt. Viszont nagyon érdekes volt a duzzasztó melletti hajócsúszda. Máriakálnok szélén aludtunk, közel s távol az egyetlen táborhelyen, de itt volt WC is, bár rőzséért külön expedíció indult – sikerrel. Ma este a fiúk főztek milánói féleséget, ami jól esett este 10-kor (az éhség a legjobb szakács).

 

            3. nap Ma időben keltünk, ½ 8-ra már a vásárlók is visszaértek, így volt minden finomság: tej, kakaó, péksütemény. Ma is voltak szigetcsoportok, ahol lehetett útvonalat választani. Az egyik kempingnél elzavartak bennünket, de Novákpusztán a Szigetköz kempingben barátságosan fogadtak. Volt itt egy majomhinta is, amelyről sokáig ugráltunk. Míg a lányok megfőzték a fanatsztikus paprikáskrumplit, addig ki-ki lezuhanyozhatott. Vacsora után lötyögés, majd a tábortűznél sokáig beszélgettünk az elmúlt év örömeiről, bánatairól, amíg egy idős hölgy meg nem kérdezte éjfél körül, hogy nem zavar-e minket a reggel 6-os ébresztő… Megértettük a célzást, imádkoztunk és lefeküdtünk.

 

            4. nap A negyedik napra az „evezésnek” már egészen sokféle fajtáját megtanultuk: sokszor volt, hogy összekapaszkodott az 5 hajó, és miközben csorogtunk, énekeltünk, vagy zizit ettünk; olykor egy-egy szűk kanyarulatba mentünk be, amely igencsak próbára tette a kormányosok és a legénység evezőtudását; máskor pedig vízicsatára ingerelte egyik hajó a másikat; vagy éppen nyugodt ütemben mártogattuk a lapátokat és közben szójátékot játszottunk. Ma Dunaszentpál után találtunk egy óriási gyönyörű partszakaszt, ahol szerét ejthettük a múlkori méta visszavágójának. A vacsora (Annada elsőosztályú bablevese) elég későn lett kész, de addig nyugodtan tudtuk felverni a sátrakat, és az árvízvédelmi töltés tetején fekve, a csillagokat nézve jót beszélgettünk a fiúkkal az élet dolgairól. Este többen is kint akartak aludni, de a nagy szél, majd a hajnali eső bekergetett minket.

 

            5. nap Utolsó nap újítottunk: hamar elindultunk, és már a vízen csorogva reggeliztünk, néha még a halak is kaptak belőle. Ma is sokat csorogtunk és énekeltünk. Dunaszeg környékén fürödtünk, cicásat játszottunk. Ma már annyira belejöttünk az evezésbe, hogy versenyt is rendeztünk, amelynek erdménye: 1. Berci, Álmos, Dávid, Julcsi, 2. Gilyén tanár úr, Lili, Gréti, Kata, 3. Kóczán Máté, Kristóf, Annada, 4. Benyhe tanár úr (aki verseny közben beesett a vízbe), Orsi, Betti, Ancsa. Az ötödik hajó (Koppány, Barnus, Szabi) volt a cél, csak éppen ők is elkezdtek belehúzni. Győrött már várt ránk a hajószállító: pakolás, hajómosás és indulás a vonatállomásra. Útközben még egy nagy fagylaltozással zártuk a túrát.

 

Köszönjük a Hitoktatási Felügyelőség és az iskolai alapítvány támogatását!

 

                                                                                   Gilyén Mátyás

 

Végül egy kis képes összeállítás az élményekből.

 

 

 

 

Kincskeresés VisegrádonVissza a(z) kirándulások oldalraCsíksomlyói zarándoklat, ahogy a gyerekek látták.
Ezt a programot a
Gimnázium 1687 Alapítvány támogatta!
csütörtök (december 2.)
Szülői lelkinap - 1. adventi gyertyagyújtás
péntek (december 3.)
Történelem évfolyamvizsga, írásbeli 11. évf.
hétfő (december 6.)
Történelem évfolyamvizsga, szóbeli 11. évf.
Szaktanári fogadóóra
16:00-19:00
péntek (december 10.)
Olasz - francia délután
Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium és Kollégium Admin E-mail Levelezés (egyetemi.hu)