Vissza a nyitóoldalra

Ismét ellátogattunk a Császárvárosba

2016. június 15.

December 8.-án, telt busszal indultunk el iskolánk diákjaival egy feledhetetlen téli kirándulásra Bécsbe. Pácz tanár úr idén is nagyon kitett magáért a szervezésben. Első célállomásunk a meglepetés volt, a Seegrotte. A tavas barlang kialakulásához a természet gigantikus erőinek találkozása vezetett. 1912-ben egy robbantás után több mint 20 millió liter víz zúdult az egykori gipszbánya tárnáiba és járataiba egy földalatti víztározóból. A vízbetörés által egy hatalmas tó keletkezett. A tavat hét víz alatti forrás táplálja folyamatosan, természetes lefolyója viszont nincs, ezért éjszakánként a vizet kiszivattyúzzák. A "nagy tó" kb. 60 méterrel a föld felszíne alatt képződött. Vízfelülete 6.200 nm.

 A csodálatos barlang után a tenger házába mentünk, ahol csodaszép élőlényekkel találkoztunk. A Tenger Házában található Ausztria legnagyobb akváriuma: a 300.000 literes medencében fekete- és fehérúszójú szirti cápák, bambuszcápák úszkálnak, valamint "Puppi", a tengeri teknős. 2013 szeptembere óta további fénypontot jelent a valamikori légvédelmi torony 10. emeletén a pörölycápák számára elhelyezett 150 000 literes tartály. Az ugyanekkor megnyitott 11. emeleti kávézóból lélegzetelállító kilátás nyílik Bécsre. Mi persze ezt is megtekintettük!

 Ezt követően a Stephansdom-hoz  mentünk ahol egy röpke fél órát töltöttünk. A Szent István-székesegyház az első keresztény vértanúnak szentelt, a 12. században épült székesegyház Bécs belvárosában,Stephansplatzon. A templomot keletre tájolták, főbejárata az „Óriáskapu” a későn román kőfaragó művészet egyik legszebb emléke. Magyarországi mesterek építették, I. Lipót parancsára pedig itt helyezték el a máriapócsi Madonna kegyképét.1365-től káptalani, kb. 1470 után püspöki, 1723 óta pedig érseki katedrális. A gyönyörű templom után a karácsonyi vásár felé vettük az irányt, amit már mindenki nagyon várt. 

A városháza előtt tartják a legnagyobb, és leghíresebb bécsi karácsonyi, és adventi vásárt, amely A 18. század óta várja a karácsonyi bevásárlásra készülőket (a vásár sokszor hangoztatott 700 éves története inkább legendának tekinthető). Aki Bécsben "karácsonyi vásárra" megy, az erre gondol, ill. a különböző utazási irodák általában ide szerveznek buszos utakat.  A Kinderpunch elfogyasztása után másfél órán át nézelődtünk, vásároltunk, majd buszra szálltunk, s még ott is várt minket egy meglepetés, a Mikulás jóvoltából.

Remekül éreztem magam, s jövőre is ott leszek!

Csepregi Tamás      

A nemzeti összetartozásVissza a(z) kirándulások oldalraEKG Tanulmányút Nyugat-Angliába 2016 őszén
péntek (december 2.)
Madáretetők leadási határideje
Történelem évfolyamvizsga - írásbeli - 11. évf.
hétfő (december 5.)
történelem évfolyamvizsga - szóbeli - 11. évf.
szerda (december 7.)
LELKI NAP
péntek (december 9.)
Bécsi kirándulás
Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium és Kollégium Admin E-mail Levelezés (egyetemi.hu)