Vissza a nyitóoldalra

Irodalmi Kávéház

2013. február 3.
Az idei tanévben immáron második alkalommal került megrendezésre – 2013. január 29-én, kedden - az Irodalmi kávéház címszó alatt futó, közös délutáni együttlét. A program alapvető célja megidézni dísztermünkben a békebeli kávéházi hangulatot, a pezsgő társadalmi élet mellé szegődő művészeti megnyilatkozásokkal együtt. Belehelyezve mindezt egy iskolai miliőbe. Így a gimnázium növendékeiből „modellezzük le” a társadalmat és annak művészeit egyaránt.
A ködképes bevezetés után egy kicsit konkretizáljunk. A díszterem átalakul. Behúzott függönyök, gyertyák, hangulatvilágítás a háttérben zongora (leginkább Schnell Máté /12.a/ jóvoltából) segít megindítani egy-egy beszélgetést tanár és diák, diák és tanár sőt akár tanár és tanár között. Itt-ott asztalok s köztük pincérek szolgálják fel a frissen lefőtt kávét vagy éppen a 400 darab palacsinta egyikét. (Igen, mert volt palacsinta is.)  
Most már kicsit dereng, hogy miért is kávéház… de miért irodalmi? Pusztán mert a két szó igen jól mutat egymás mellet. Na meg, mikor nem a zongora szól, akkor bíz a hétköznapokon a termeikben bujkáló művészlelkek, kiállnak a színpadra s elmondják frissen sütött versüket, novellájukat így a kávé mellé némi irdalom illat is keveredik.  Lévén, hogy a művész nem feltétlenül költ, hanem tegyük fel zenél, így akik ének, gitár vagy egyéb muzsikus tehetségüket akarják színpadra vinni, azok ismételten Tóbiás Mihály keze alatt készülhettek a délutánra. S mutatták meg mire is jutottak, a kávéházi közönség nagy örömére.
Sor került a készülőben lévő iskolaújság rövid prezentációjára, az utánpótlás válogatott színeiben több hetedik évfolyamos szavalta versét, elhangzott egy szokásos Hacsek és Sajó jelenet is. Mindez a teljeség igénye nélküli rövid ízelítő abból a két-, két és félórából, amit a 12. A osztály jóvoltából együtt tölthetett a nagyérdemű – ami igen szép számmal képviseltette magát.
Bővebb információkért keresse a résztvevőket, szervezőket és jöjjön el a következőre!

Jancsó András /szervező, 12.a/

Ballagás – az utolsó gimnáziumi emlékVissza a(z) programok oldalraBiciklitároló - használt olajból!?
Ezt a programot a
Gimnázium 1687 Alapítvány támogatta!
kedd (november 2.)
Az őszi szünetet követő első tanítási nap
Zsolozsmát imádkozik a héten az iskola diákjaiért a 11. C osztály
csütörtök (november 4.)
11.évf. nyelvi évfolyamvizsga (szóbeli)
Nemzeti gyásznap
péntek (november 5.)
Iskolmise a Szent Anna és Szent Ferenc sebei templomokban
07:30
Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium és Kollégium Admin E-mail Levelezés (egyetemi.hu)