Vissza a nyitóoldalra

Gólyaavatás 2021

2021. szeptember 1.

 

Budapest legrégebbi középiskolájaként a jelenlegi nem az egyetlen épület, mely otthont adott az intézménynek. A gólyaosztályok tanulói a Hilton falán ezt idéző emléktáblánál szembesülnek általában először azzal, hogy milyen nagy múltú iskolába nyertek felvételt. Az iskola közösségének legújabb tagjait először Endrédi Józsefné igazgatóasszony köszöntötte. A Himnusz eléneklése után Gilyén Mátyás tanár úr mesélte el röviden az iskola történetét. Széchenyi György főúrként és magas rangú egyházi személyként rendkívül fontosnak tartotta, hogy a török hódoltságot épp csak hátra hagyó országban iskolákat alapítson azért, hogy humanista alapokra épülő vallásos és hazafias nevelésben részesülve a hazát és a kereszténységet vállaló, szolgálni akaró ifjak növekedjenek. Ezt a szándékot követi azóta is az EKG szellemisége. A tanár úr biztatta a fiatalokat, hogy ezen elvek mentén gyarapodva és dolgozva, a legkiválóbb elnyerheti négy vagy hat év múlva a legmagasabb iskolai kitüntetést, a Pro Vinea Domini-díjat.

A jelvényeket először igazgatóasszony az osztályfőnököknek és helyetteseiknek tűzte fel, akik ezután osztályuk diákjainak adták át az összetartozásunkat kifejező, a Szentlelket ábrázoló medált. A ceremónián a végzős osztályok egy-egy diákja segített az osztályfőnököknek – ezzel a szolgálattal jelezve, hogy ez a befogadás az egész iskolai közösség nevében történik. (Alig egy hónap múlva, a szalagavatón ugyanezen tizenkettedikes diákokra már az iskolaévek végére emlékeztető szalaggal díszített jelvény fog felkerülni.)

A jelvények feltűzése és a Szentlélek segítségül hívása után még sor került iskolánk egykori diákjának, a magyar közoktatás kiemelkedő alakjának, báró Eötvös József vallás- és közoktatásügyi miniszter emléktáblájának megkoszorúzására. A Szózat eléneklése után vonultak át az osztályok a Mátyás-templomba, ahol a Veni Sanctével megkezdődött a 2021/22-es tanév a Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium és Kollégium tanulói és tanárai számára.

 

 

Megemlékezés Szerdahelyi AndorrólVissza a(z) programok oldalraBallagás 2021
hétfő (január 31.)
Zsolozsmát imádkozik a héten az iskola diákjaiért a 9. A osztály
péntek (február 4.)
Iskolmise a Szent Anna és Szent Ferenc sebei templomokban
07:30
Jótékonysági koncert a díszteremben
17:00
hétfő (február 7.)
Zsolozsmát imádkozik a héten az iskola diákjaiért a 9. B osztály
SZMK értekezlet
17:00
Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium és Kollégium Admin E-mail Levelezés (egyetemi.hu)