Vissza a nyitóoldalra

Certamen Latinum XI.

2019. május 22.

Előfeladatok:

1., Fotózz és fordíts le latin feliratokat a lakóhelyed környékéről! Több, magyarázatos fotót is lehet küldeni a berthoty@egyetemi.hu címre. (csapatnév legyen a tárgy mezőben!) - Kapható érte 100 pont!

2., Hiteles, korhű és igényes öltözékben, viseletben jelenjetek meg mindnyájan! A toga elkészítéséhez és felöltéséhez segítségül egy ábra itt. - Kapható érte ismét 100 pont!

3., Készítsd el a csapatnak kijelölt római ételt az alábbi receptek (ételek, garum, defrutum) segítségével! Fontos a tálalás, de még fontosabb az íz! - Ezért szintén 100 pontot kaphattok! (Vásárláskor ÁFÁ-s számlát az iskola címére kérhettek: Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium és Kollégium 1015 Budapest, Szabó Ilonka u. 2-4. Adószám: 18086498-2-41) 

4., Tanuljátok meg az  itt is kiadott 50 sententiát (ezek jelentése, értelmezése, szerzője), nyelvtani ismeretekkel együtt.

5., Olvassátok el a Római regék és mondák c. könyv 139-310. oldalát (kivéve 167-178., 203-229. és 241-265. oldalak): Brutus, Horatius Cocles, Mucius Scaevola, Cloelia, Menenius Agrippa, Anna Perenna, Coriolanus, Fabiusok, Cincinnatus, Camillus történetei (ezeken kívül ismerendő személyek: Brennus, Valerius Vetusius, Veturia, Volumnia, Lar Porsenna, Collatinus, Attius Tullius, Tarquinius Superbus, a fontosabb fogalmak: consul, senator, lictor, tribunus plebis, dictator, magister equitum, legio, triumphus, magistratus, patricius, plebeius, adósrabszolga, forum, Curia, fasces, ager publicus, cliens, veto, pontifex maximus, Sibylla-könyvek, Róma nevezetes épületei, a csaták és táborok helyszínei, hegyek, síkságok, folyók és tengerek)

Vissza a(z) latin oldalraCicero esete Oláh Annával és Gilyén tanár úrral
Ezt a programot a
Gimnázium 1687 Alapítvány támogatta!
csütörtök (december 2.)
Szülői lelkinap - 1. adventi gyertyagyújtás
péntek (december 3.)
Történelem évfolyamvizsga, írásbeli 11. évf.
hétfő (december 6.)
Történelem évfolyamvizsga, szóbeli 11. évf.
Szaktanári fogadóóra
16:00-19:00
péntek (december 10.)
Olasz - francia délután
Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium és Kollégium Admin E-mail Levelezés (egyetemi.hu)