Vissza a nyitóoldalra

Bécsi tanulmányi kirándulás 2014

2015. január 19.

Advent közeledtével egyre gyakrabban kérdezgették diákok a folyosón, hogy van e még hely a bécsi buszon. A rutinosabbak már november elején lefoglalták helyüket, de aki későn kapcsolt, még annak is jutott hely, sőt a várólistáról is többen el tudtak jönni.

A hagyományos bécsi tanulmányi kirándulásunkra a tavalyi évből kiindulva idén már eleve egy nagyobb buszt rendeltem, s csak reméltem, hogy sikerül megtölteni diákokkal. Végül a december közepi pénteki napon 73 diák szállt fel a buszra., s öt kísérő tanárral elindultunk a császárváros ismételt meghódítására. A mosoni pihenőnél ismét megtapasztaltuk, hogy ilyenkor nagyon sokan utaznak Bécsbe, a híres adventi vásárt megtekinteni.

Az osztrák főváros felé közeledve a diákok felolvasták, a nekik előre kiosztott bécsi látnivalókról szóló érdekességeket, sőt, volt, aki a német ötösben reménykedve németül tartotta meg előadását.

Első állomásunk a Technisches Museum, ahová a schönnbrunni kastélytól egy rövid sétával jutottunk el. A múzeumban ki-ki kedvére időzhetett a technika különböző vívmányainál, talán aszerint is, hogy mennyire értette a német illetve angol feliratokat, majd kipróbálhatta azokat, vagy éppen kísérletezhetett is. Volt, aki a mókuskerékben tekert, más híradósnak állt, volt, aki motoron száguldozott és voltak olyanok is, akik nyugtató zene mellett kicsit pihentek. Ily módon a rendelkezésre álló három óra nagyon hamar eltelt.

A múzeumból kilépve ismét a híres kastély mellett sétáltunk el, majd a buszunkkal a meglepetés felé tartottunk.

A meglepetés is hozzátartozik a bécsi kiránduláshoz, s idén az Praterben található Óriáskerékre esett a választásunk. Egy rendezvénynek köszönhetően a kerék a szokásosnál lassabban tette meg az ez kört, így a napsütéses időben bőven nyílt lehetőségünk arra, hogy madártávlatból is megtekintsük Bécs nevezetességeit. Persze közben a fotósorozatok sem maradtak el…

Az Óriáskeréktől a Szent István dómig sétáltunk, s útközben már ízelítőt kaptunk a bécsi adventi hangulatból. A templom megtekintése után a Hofburgon keresztül jutottunk el a híres adventi vásárig, a Chriskindlmarktra. Itt ismét egy meglepetés várta a diákokat, hiszen mindenki kapott egy forró Kinderpunch-ot, s még a bögrét is megtarthatta. A vásárban kettesével-hármasával nézelődhettek, vásárolhattak a diákok. Élményekkel és ajándékokkal megpakolva találkoztunk az adventi koszorúnál, s a Maria Theresien Platz-ig sétáltunk ahol rövid várakozás után, a buszok végeláthatatlan sorából a mienk is előkerült.

A buszon a Mikulás jóvoltából mindenki egy tábla csokit is kapott. Sőt, rám is várt egy meglepetés. Útközben el is felejtkeztem arról, hogy ez volt a tizedik bécsi utazás, de két kedves tizenkettedikes diák, Annár Ági és Németi Sarolta emlékeztetett rá, s egy tortát is kaptam, melyen két égő gyertya a tizes számot mutatta. Nagyon köszönöm nekik, így a tizedik úton nekem is volt meglepetésem.

A hazafelé út már gyorsan telt, s tíz óra után nem sokkal begördültünk a Halászbástya aljához, ahol már szülők csoportja várta a diákokat.

Külön köszönettel tartozom a kísérő kollégáknak, Igazgató asszonynak, Polgár Hilda tanárnőnek és Takács és Vajda tanár uraknak, s az alapítványnak a támogatásért.

Remélem, hogy jövőre is hasonló létszámban vehetünk részt a tizenegyedik bécsi kiránduláson!

 

 

                                                                                  Pácz Tamás

Budapesten folytatódik „szabadság”-projektünkVissza a(z) kirándulások oldalraSzabadság-harcaink – határainkon kívül és belül
Ezt a programot a
Gimnázium 1687 Alapítvány támogatta!
csütörtök (december 2.)
Szülői lelkinap - 1. adventi gyertyagyújtás
péntek (december 3.)
Történelem évfolyamvizsga, írásbeli 11. évf.
hétfő (december 6.)
Történelem évfolyamvizsga, szóbeli 11. évf.
Szaktanári fogadóóra
16:00-19:00
péntek (december 10.)
Olasz - francia délután
Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium és Kollégium Admin E-mail Levelezés (egyetemi.hu)