Vissza a nyitóoldalra

Szoboravatás Semmelweis Ignác bicentenáriumára

2019. április 24.

Nagyhét hétfőjén, április 15-én bensőséges ünnepre készülődtek iskolánk diákjai és tanárai. A Semmelweis-emlékév egyik szép eseményeként a tudós orvos hajdani iskolájában – azaz nálunk - avatták, áldották meg a róla készült műalkotást.

Az ötletadók a Semmelweis Emlékbizottság és az egyetem tanárai, köztük egy szülő, akinek gyermekei szintén az iskola egykori és jelenlegi növendékei.

Az ünnepélyre sok vendég jött a Semmelweis Egyetemről, de a budai várból is szép számmal érkeztek meghívottak.

Bevezetésként az igazgatónő köszöntötte a vendégeket. Elmondta, hogy alázattal, de büszkén emlékezünk a 332 éves gimnázium hajdani diákjaira, tanáraira. Sokan hazájukat védve az elmúlt századok honvédő harcaiban életükkel áldoztak, az iskola egy Pro Patria emlékfalon tiszteleg előttük. Egy hajdani híres tanár, oktatáspolitikus, Jancsó Benedek idén kapott szobrot.

Semmelweis az iskola történet elmúlt századainak talán legnépszerűbb diákja volt. Manapság, ebben az értékválságos világban, amikor a nemzetek, a családok mellőzhető, mellőzendő fogalmak, egy keresztény közösség, egy katolikus iskola számára különösen felértékelődik egy olyan ember tisztelete, aki a család, az édesanyák megmentésén fáradozott. Ezért nagy örömmel fogadta az iskola tantestülete és diáksága a szobrot.

Az ünnepséget dr. Merkely Béla, a SOTE rektora nyitotta meg gondolataival, melyben névadójuk, Semmelweis Ignác tudományos munkásságát, emberi nagyságát méltatta, akit a világ a 10 legismertebb orvos tudós között tart számon. Kiemelte a hivatása iránt elkötelezett, kitartó munkáját, innovatív tevékenységét. Évekig szívósan kutatta, hogy miért jelent nagyobb a veszélyt az édesanya számára kórházi körülmények között gyermeket világra hozni, mint otthon a bábák segítségével. Érzékletesen, a diákok számára is érthetően fogalmazta meg a felfedezést, hogyan okozhatnak nagyobb bajt a kórházban dolgozó orvosok amiatt, hogy folyamatosan érintkeznek elhunyt betegekkel. Bemutatta Semmelweis szüntelen törekvését, amivel megpróbálta elfogadtatni a korabeli orvostársadalommal felismerését, s rávenni őket a klórmeszes kézmosásra, amivel bizonyíthatóan számottevően lecsökkent az anyák halálozásának száma. Hihetetlen lelkiismeret furdalás gyötörte, amikor tudatosult benne, hogy ő maga is mennyi ember halálát okozta.  Élete folyamatos szélmalomharc volt a szülészeti osztályok higiéniájának fejlesztéséért. Rektor úr kiemelte, hogy az egyetem büszke névadójára, s célja, hogy az ott végzett orvosok is Semmelweis Ignáchoz hasonlóan a magyar egészségügy felvirágoztatásában, a betegek egyre magasabb szintű ellátásában adjanak segítséget a társadalomnak. Az egyetem célja, hogy a világ 100 legjobb egyeteme között említhessék őket, ezzel is tisztelegve névadójuk munkássága, embersége előtt.

Ezután következett a leleplezés, majd a szobor megáldása. Főtisztelendő Jánosa Domokos atya, a Felső-vízivárosi Szent Anna templom plébánosa, az iskola lelki vezetője tartott rövid elmélkedést, és megáldotta a szobrot.

Győrfi Sándor, Kossuth díjas szobrászművész, a szobor megálmodója, megalkotója is felszólalt.  Azt kívánta, hogy a diákok szeressék ezt a szobrot, s merítsenek erőt életéből, álljon példaként előttük.

Ehhez kapcsolódott dr. Rosivall László, a Semmelweis Emlékbizottság elnökének beszéde is, aki szintén a tudós nagyságát méltatta, s boldog, hogy az emlékévben ennyi szobor készült szerte a világban és Magyarországon is.

A műsort a diákok előadása színesítette. Fuvola, cselló és zongora hangjait hallottuk, majd egy kislány népdalcsokrot énekelt. Közben versek, sőt még latin szövegek is emelték a műsor fényét.

Az ünnepség zárásaként a Budavári Önkormányzat alpolgármestere koszorút helyezett el tiszteletképpen az új szobor előtt.

 

Land Art foglalkozás franciát tanuló diákokkalVissza a(z) programok oldalraA farsang farka a 9.D-ben
szerda (augusztus 21.)
Nyári nyitvatartás, hivatali ügyintézés
09:00-12:00
augusztus 27-augusztus 28.
Tankönyvosztás
kedd (augusztus 27.)
Javító- és pótvizsga
08:00
hétfő (szeptember 2.)
Évkezdés az iskolában
12:00
Veni Sancte
17:00
Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium és Kollégium Admin E-mail Levelezés (egyetemi.hu)