Vissza a nyitóoldalra

Ott voltunk a Science on Stage fesztiválon!

2018. október 9.

A Science on Stage Magyarország szervező bizottsága 2018. október 5-7. között újabb fesztivált rendezett az újító kedvű és szívesen kísérletező matematika-, fizika-, kémia-, biológia- és informatika tanároknak, továbbá az általános iskolákban természetismeret (vagy környezetismeret) keretében természettudományt magyar nyelven tanító pedagógusok számára határainkon innen és túl. A Fesztivál elsődleges célja a természettudományos tárgyakat tanító pedagógusok eszmecseréjének előmozdítása, a jó oktatási gyakorlatok bemutatása és megosztása. Másodlagos cél a magyar nemzeti csapat kiválasztása a 2019-es portugáliai nemzetközi Science on Stage Fesztiválra. A magyar fesztivál helyszíne: a szegedi Szent-Györgyi Albert Agóra volt. Látjuk, hogy a „ma iskolája” igen sok kihívás előtt áll. Az exponenciálisan robbanó információs és kommunikációs világban a gyerekek figyelmét már nem lehet a régen megszokott, bevált módszerekkel megragadni, hanem folyamatosan küzdeni kell azért, hogy az ingergazdag környezetben a tanulók az elsajátítandó tananyagra figyeljenek. Új módszerekre, új eszközökre van szükség, szinte napról napra. Ezért lett ennek a fesztiválnak a mottója az „Új utakon a digitális generációhoz” mondatot. Ez a megújulási kényszer hatalmas terhet ró a tanárokra; folyamatosan próbára teszi nemcsak a kitartásukat, de a kreativitásukat is. Azért jöttek létre ezek a fesztiválok, hogy segítsenek a pedagógusoknak kicserélni tapasztalataikat, elsajátítani a jó módszereket, hogy közös erővel meg tudjanak felelni az új kihívásoknak. Ez a Science on Stage Fesztivál is segíthet abban, hogy olyan jövő fakadjon a ma iskolájából, amely biztosítani tudja majd fennmaradásunkat ebben a gyorsulva változó világban is. A rendezvényen összesen 45 stand épült fel, ahol az ország minden részéről érkeztek a kísérletező kedvű tudósok, tanárok, itt bemutathatták újszerű ötleteiket vagy az általuk használt érdekes kísérleti eszközöket. Eközben az Agóra különböző termeiben folyamatosan előadások és bemutatók voltak, ahol betekintést nyerhettünk a legújabb tudományos munkákban és azok eredményeiben. Nyílt nap keretében szombaton Szeged lakossága is megtekinthette és részese lehetett a rengeteg érdekes és értékes látnivalónak, információnak.

Iskolánk is részt vett ezen a rendezvényen, projektünk a „Színek, fények, energia „néven szerepelt a programlistán, a 14. standon lett felépítve, ahol a fénytan területéről összeválogatott kísérleteket és eszközöket mutattuk be a közönségnek. Kísérleteink alapja az infravörös, látható spektrum, RGB és YMCK színkeverés, mechanikai színkeverés, lézer, a fény polarizációja, ibolyántúli sugárzás alkalmazásai, fluoreszcens jelenségek vizsgálata volt.

A továbbjutáshoz kevésnek bizonyult az angol nyelvtudásunk, ugyanis aki majd országunkat

képviseli Portugáliában mindezt angolul kell majd előadja, de a zsűri elismerő szavakkal és oklevéllel méltatta munkánkat. Legközelebb 2 év múlva lesz hasonló rendezvény, oda még több tapasztalattal és ötletekkel fogunk menni. Erre a rendezvényre elkísért és munkámat nagyon sokban segítette Nagy Ottó tanár úr, akinek ez úton is szeretnék köszönetet mondani.

Almási János

 

Gólyaavatás EKG módraVissza a(z) programok oldalraEz a „szülői” nem az a „szülői”...
hétfő (május 27.)
Reggeli zsolozsma a 10. d osztállyal
07:25
szerda (május 29.)
Matematika évfolyamdolgozat 7.,9.,11. évf.
Országos kompetencia mérés a 8., és a 10. évfolyamon
péntek (május 31.)
Fakultációkra való jelentkezés határideje - 11.évf.
Nyelvválasztás határideje a 10.a,b osztályokban
Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium és Kollégium Admin E-mail Levelezés (egyetemi.hu)