Vissza a nyitóoldalra

Orvosi Rendelő

2015. augusztus 28.

Orvosi és védőnői tevékenység az iskolában.

 

 • Kampányoltások: 
  • A 7. osztályban tanulók, Hepatitis B (májgyulladás) elleni kötelező védőoltásban részesülnek. Az immunizálás 2 részoltásból áll, ami 6 hónapos különbséggel kerül beadásra. Az oltás alól az mentesül, aki már részesült az oltásban, és ezt oltási könyv bemutatásával igazolni tudja.

 

 • HPV (human papilloma vírus) elleni, önkéntes, térítésmentes védőoltás. A HPV szerepe a méhnyakrák kialakulásában ma már egyértelműen igazolt.

A 12 életévüket betöltött és a 7. osztályt végző leánygyermekek szülei, iskolai kampányoltás keretében HPV oltást igényelhetnek gyermeküknek

Az oltás 2 részoltásból áll és 6 hónapos különbséggel kerül beadásra.

Számos kérdés és válasz található a megbetegedéssel és a védőoltással kapcsolatban az www.antsz.hu oldalon.

 

Az oltások ütemezése az Országos Epidemiológiai Központ utasítása alapján történik. Az oltás pontos idejéről és az oltáshoz kapcsolódó tudnivalókról minden esetben, írásban, előzetesen, részletes tájékoztatást küldünk.

 

 • Szűrővizsgálatok:

 

 • az átlagostól eltérő fejlődés, és a kóros elváltozások korai észlelése. Jogszabályok határozzák meg, a szervezett szűrésben részesülök körét, a szűrések gyakoriságát. Lebonyolítását, módszertani irányelvek szabják meg.
  • A tanév folyamán az osztályfőnökökkel előre egyeztetett terv szerint a 8., 10. és 12. évfolyam osztályaiban történnek kötelező szűrővizsgálatok.
  • A tanév ideje alatt a 16. életévűket betöltő, 9. osztályba járó tanulók vizsgálatát is rendelet írja elő.
  • A páratlan osztályok vizsgálata, rendeletileg nem kötelező. Ennek ellenére, lehetőség szerint törekszünk minden évfolyam orvosi vizsgálatának és védőnői szűrésének elvégzésére.
  • A vizsgálatok az általános belgyógyászati vizsgálaton túl, súly- és magasság mérésre, vérnyomásmérése, a látás és hallás vizsgálatára, a pajzsmirigy tapintásos vizsgálatára, és a mozgásszervek szűrésére terjednek ki.
  • A páros osztályokban, a vizsgálatok eredményéről a szülők írásos értesítést kapnak. A páratlan osztályokban csak az eltérésről küldünk jelzést a szülőknek.
  • Amennyiben a szűrés folyamán felmerül valamilyen elváltozás gyanúja, az értesítésben szerepel a vizsgálati javaslat. Kérjük, hogy a tanuló, a vizsgálati eredményt az iskolaorvosi rendelőben mutassa be. Fénymásolatot is elfogadunk.
  • Negyedévente az 7-8. évfolyam osztályaiban, tisztasági szűrések is történnek. Fejtetvesség esetén a szülőket írásban értesítjük a szükséges teendőkről.
  • Az iskolán kívüli fogászati szűrés minden évfolyamot érint.

 

A védőnő szakmai tevékenységét önállóan látja el, az iskolaorvossal szorosan együttműködve.

Szűrővizsgálatokat szervez és végez, védőoltásokat készít elő. Egészségnevelő és más az egészségvédelemhez kapcsolódó előadásokat tart, az iskola felkérésére.

 

A védőnői munkáról rendelkező jogszabályok:

 

Az orvosi rendelő ajtaja nyitott mind a tanulók, mind a szülők előtt.

Kérdéseikkel bátran fordulhatnak hozzánk!

 

Tantermen kívüli, digitális munkarendVissza a(z) nyitva tartások oldalraKönyvtár
péntek (május 29.)
Az érettségi dolgozatok megtekintése a fiúknak
csütörtök (június 4.)
Trianon 100. Emléknap
június 4-június 9.
Emelt szintű szóbeli érettségi időszak
péntek (június 12.)
A 12. B osztály középszintű szóbeli érettségi vizsgája
A 12. E osztály középszintű szóbeli érettségi vizsgája
Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium és Kollégium Admin E-mail Levelezés (egyetemi.hu)