Vissza a nyitóoldalra

Konferencia az ezeréves határon

2019. január 21.

 

Amióta katonai hagyományőrzéssel foglalkozom, azaz lassan több mint hét éve, nagyjából beutazhattam Magyarországot. De ez most – más volt.

Meghívást kaptam, még karácsony előtt, a Székely Virtus Katonai Hagyományőr egyesülettől, hogy vegyek részt a VIII. bálványosfürdői huszárakadémián. Először ledöbbentem. Aztán mint a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség képviselője és mint vizsgáztató, öt bajtársammal kiegészülve jutottam ki az ezeréves határra, Bálványosfürdőre.

Pénteken indultunk reggel kilenckor Veresegyházról a 805 kilométeres túránkra. Meg kell valljam, az út végére elfáradtunk mindannyian, hiszen maga az út több mint kilenc óráig tartott, bár többször is megálltunk, hogy szusszanjunk. Így éjjel tíz-tizenegy körül érhettünk oda a szállásra, amely nem volt más, mint a „Hotel Transilvania, ahol a székelyek lazulnak”. Mi is nagy lazulásnak kezdtünk, hiszen tudtuk, másnap showtime!

A megnyitó felemelő érzés volt. Ott, a hegyek között, gyönyörű tájban, több mint százötven bajtárssal, határon innenről és túlról! Hátborzongató érzés volt velük együtt elzengni a székely himnuszt a konferencia kezdéseként. A hegyek beleremegtek.

Első előadásunkat prof. Dr. Csikány Tamás ezredes, hadtörténész tartotta a szabadságharc részleges hadtörténetéről. A tanár úr elképesztő előadást tartott, amit mindenki hatalmas örömmel fogadott. „Ittuk szavait.”

Az én munkám ez után kezdődött. Kiképzőtisztként nekem adatott meg az a megtiszteltetés, hogy kiképezhettem a 15. Kézdivásárhelyi Székely Határőrezredet! Remek srácok, láttam bennük az akaratot, és már ez az egyetlen tulajdonságuk elég volt ahhoz, hogy hegyeket mozgassunk meg.

A kiképzések végeztével több előadást hallgattam végig, amelyek nagy többségükben lovas témájúak voltak ugyan, de mindegyiket nagy érdeklődéssel hallgattam.

Az éjszaka folyamán, jó hagyományőrhöz híven, nem maradhattak el a közös esti gyakorlatozások. Ennek jegyében este húsz emberrel csatárláncot alkotva indultunk el a vidék felderítésére. A túra végére jól kifáradtunk, így már semmi sem akadályozta azt, hogy nyugovóra térjünk.

Vasárnap reggel tízkor mind a százötvenen Torja községben hallgattunk közös szentmisét Hatos Mihály katolikus tábori lelkész celebrálásával. Ekkor volt utam legmélyrehatóbb momentuma: amikor megszólalt a Himnusz. Zengett a templom. Szavakba nem lehet önteni, milyen fennkölt volt Székelyföldön elénekelni nemzeti imádságunkat.

Mise után a sereg átvonult Erdély egyetlen huszárszobrához, és koszorúba borítottuk azt.

Visszaérvén Bálványosra az akadémia zárásaként megtartottuk parancsnokommal, Farkas Tibor százados úrral a fegyverzetről szóló előadásunkat, amely nagy sikernek örvendett .

Végszóként mindenkit buzdítanék arra, hogy érdemesnek és hasznos dolognak számít a katonai hagyományőrzés. Mindenkit buzdítanék rá, hogy sorainkba álljon.

Vivat Hussar!

Kolozsi László István (12.D)

 

Jótékonysági komolyzenei és irodalmi estVissza a(z) programok oldalraMegyei Diákparlamenti gyűlésen jártunk
hétfő (február 25.)
Megemlékezés a kommunista diktatúra áldozatairól
február 25-március 1.
Pénzügyi és vállalkozói témahét
február 25-március 2.
Középiskolai felvételi eljárás iskolánkban (beszélgetés, hittan teszt)
Reggeli zsolozsma a 7.a osztállyal
07:25
péntek (március 1.)
Elsőpénteki szentmise a Szent Anna és a Szent Ferenc Sebei templomban
07:30
Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium és Kollégium Admin E-mail Levelezés (egyetemi.hu)