Vissza a nyitóoldalra

Konferencia az ezeréves határon

2019. január 21.

 

Amióta katonai hagyományőrzéssel foglalkozom, azaz lassan több mint hét éve, nagyjából beutazhattam Magyarországot. De ez most – más volt.

Meghívást kaptam, még karácsony előtt, a Székely Virtus Katonai Hagyományőr egyesülettől, hogy vegyek részt a VIII. bálványosfürdői huszárakadémián. Először ledöbbentem. Aztán mint a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség képviselője és mint vizsgáztató, öt bajtársammal kiegészülve jutottam ki az ezeréves határra, Bálványosfürdőre.

Pénteken indultunk reggel kilenckor Veresegyházról a 805 kilométeres túránkra. Meg kell valljam, az út végére elfáradtunk mindannyian, hiszen maga az út több mint kilenc óráig tartott, bár többször is megálltunk, hogy szusszanjunk. Így éjjel tíz-tizenegy körül érhettünk oda a szállásra, amely nem volt más, mint a „Hotel Transilvania, ahol a székelyek lazulnak”. Mi is nagy lazulásnak kezdtünk, hiszen tudtuk, másnap showtime!

A megnyitó felemelő érzés volt. Ott, a hegyek között, gyönyörű tájban, több mint százötven bajtárssal, határon innenről és túlról! Hátborzongató érzés volt velük együtt elzengni a székely himnuszt a konferencia kezdéseként. A hegyek beleremegtek.

Első előadásunkat prof. Dr. Csikány Tamás ezredes, hadtörténész tartotta a szabadságharc részleges hadtörténetéről. A tanár úr elképesztő előadást tartott, amit mindenki hatalmas örömmel fogadott. „Ittuk szavait.”

Az én munkám ez után kezdődött. Kiképzőtisztként nekem adatott meg az a megtiszteltetés, hogy kiképezhettem a 15. Kézdivásárhelyi Székely Határőrezredet! Remek srácok, láttam bennük az akaratot, és már ez az egyetlen tulajdonságuk elég volt ahhoz, hogy hegyeket mozgassunk meg.

A kiképzések végeztével több előadást hallgattam végig, amelyek nagy többségükben lovas témájúak voltak ugyan, de mindegyiket nagy érdeklődéssel hallgattam.

Az éjszaka folyamán, jó hagyományőrhöz híven, nem maradhattak el a közös esti gyakorlatozások. Ennek jegyében este húsz emberrel csatárláncot alkotva indultunk el a vidék felderítésére. A túra végére jól kifáradtunk, így már semmi sem akadályozta azt, hogy nyugovóra térjünk.

Vasárnap reggel tízkor mind a százötvenen Torja községben hallgattunk közös szentmisét Hatos Mihály katolikus tábori lelkész celebrálásával. Ekkor volt utam legmélyrehatóbb momentuma: amikor megszólalt a Himnusz. Zengett a templom. Szavakba nem lehet önteni, milyen fennkölt volt Székelyföldön elénekelni nemzeti imádságunkat.

Mise után a sereg átvonult Erdély egyetlen huszárszobrához, és koszorúba borítottuk azt.

Visszaérvén Bálványosra az akadémia zárásaként megtartottuk parancsnokommal, Farkas Tibor százados úrral a fegyverzetről szóló előadásunkat, amely nagy sikernek örvendett .

Végszóként mindenkit buzdítanék arra, hogy érdemesnek és hasznos dolognak számít a katonai hagyományőrzés. Mindenkit buzdítanék rá, hogy sorainkba álljon.

Vivat Hussar!

Kolozsi László István (12.D)

 

Jótékonysági komolyzenei és irodalmi estVissza a(z) programok oldalraMegyei Diákparlamenti gyűlésen jártunk
Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium és Kollégium Admin E-mail Levelezés (egyetemi.hu)