Vissza a nyitóoldalra

1956 – EKG – 2020

2020. október 23.

 

Megemlékeztünk 1956-ról. Járvány idején minden osztály magában hallgatta meg két 10.D-s diák bevezetőjét, majd tekintette meg a médiatagozatos osztály ez alkalomra forgatott filmjét. Tartottunk koszorúzási ünnepséget is a fogságából 1956. október 30-án szabadult Mindszenty József bíboros szobránál, illetve az őt kiszabadító egykori diákunk, Pálinkás-Pallavicini Antal emléktáblájánál. A megemlékezésen az osztályok két-két diákkal képviseltették magukat. 

 

 

"– 1956. október 23., kedd. Mi jut eszünkbe erről a napról?

– Tömeg. Fegyverropogás. Tankok. Vér és könnyek. A békés tüntetés forradalomba, majd szabadságharcba fordult át, amely megtorlásba torkollott.

– Eredetileg a Lengyelországban zajlott munkásfelkelés eredményei mellett akarták kiállni az egyetemisták. 1956. október 23-án a diákok Bem szobortól induló menetéhez egyre több ember csatlakozott, így estére a Kossuth térre már mintegy 200 ezer ember gyűlt össze.

– Ugyancsak nagy tömeg gyűlt a Dózsa György úti Sztálin szoborhoz, amelyet mint a kommunista diktatúra jelképét ledöntöttek és feldaraboltak.

– Ugyanekkor a Magyar Rádió épülete előtt is tüntetés kezdődött azzal a céllal, hogy az egyetemisták a rádióban olvassák fel követeléseiket, de az Államvédelmi Hatóság a tömegbe lövetett. Ahogyan Debrecenben is.

– 24-én hajnalban a Magyarországon állomásozó szovjet katonákat Budapestre vezényelték. Ekkor kezdődött a fegyveres ellenállás. A felkelők barikádokat emeltek, majd lemondásra kényszerítették a kormányt, amely Nagy Imre vezetésével alakult újjá.

– Tizenegy nap múltán, november 4-én, vasárnap hajnalban a Szovjetunió csapatai tankokkal vonultak be Magyarországra, és egy hét alatt felmorzsolták a felkelők ellenállását. Hivatalosan 2652 magyar polgár esett áldozatul a harcokban, és tömegek menekültek nyugatra az országból.

– 1957 januárjától pedig jöttek a szovjet támogatással létrejött új, Kádár János vezette hatalom megtorló intézkedései. Bebörtönzések, koncepciós perek, és halálbüntetések.

– Most, 2020-ban, az osztályteremben ülve tisztelettel és hálával gondolunk vissza azokra, akik mindenüket feláldozták a nagybetűs Szabadságért.

– Kik voltak ezek az emberek? Olyanok, mint mi! Akárcsak ti itt, ők is különböző háttérből, különböző történetekkel érkeztek, de a céljuk közös volt. Ezért a célért a halált is vállalták.

– A mai Magyarországnak is van szüksége hősökre. Olyan emberekre, akik kiállnak igaz ügyek mellett, legyen az a kereszténység, a környezetvédelem vagy akár a művészet. Olyan emberekre van ma is szükség, akik elég bátrak, hogy kiálljanak az értékekért.

– Ma is szükség van a mindennapok hőseire! Azokra, akik annak a tudatában végzik a munkájukat, hogy ezzel családjuk, közösségük, országuk javát szolgálják.

– Egy hatalmas puzzle milliónyi darabból áll össze! Mindenkinek ott a lehetőség, hogy megtalálja a nagy kép egy szilánkját. Vajon a tiétek milyen?

– Fogadjátok olyan szeretettel a kisfilmünket, amilyennel mi készítettük nektek.

– Kitalált történet 1956 utóéletéről, de történtek hasonlók.

– Ha megnéztétek, beszéljetek arról, ti mit tettetek volna hasonló helyzetben!"

 

Ismét rózsafüzért imádkoztunkVissza a(z) programok oldalraEmlékezés az aradi vértanúkra
péntek (szeptember 17.)
Csillagászati éjszakai túra - 10. évfolyam
hétfő (szeptember 20.)
Zsolozsmát imádkozik a héten az iskola diákjaiért a 12. C osztály
kedd (szeptember 21.)
Fizibusz a díszteremben
csütörtök (szeptember 23.)
Gólyanap
hétfő (szeptember 27.)
Zsolozsmát imádkozik a héten az iskola diákjaiért a 12. D osztály
Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium és Kollégium Admin E-mail Levelezés (egyetemi.hu)