Idén 30. alkalommal rendezték meg Katolikus Iskolák számára a Károly Ireneusz Fizika Tanulmányi Versenyt, melyen iskolánk is sokadszorra vett részt. A verseny elsődleges célja a tehetséggondozás, különböző típusú feladatokkal minél több diákot megszólítani. A verseny három korosztály számára (7-8, 9-10. és 11-12. osztályosoknak) három különálló fordulóból áll:

  1. Otthoni projektmunka: a tanulók decemberben kapnak egy témát, mely idén a kisebbeknek a napóra készítése, nagyobb korosztályban a napállandó mérése és napelemcellák vizsgálata volt, ezt kell csoportosan kísérletekkel alátámasztva feldolgozni és írásbeli beszámolót készíteni róla áprilisra.
  2. Írásbeli egyéni feladatmegoldás: a koronavírus óta ezt az iskolákban írják meg a tanulók két fordulóban. A feladatok legtöbbször valamilyen kísérlethez, videóhoz kapcsolódnak, összetettebbek, a fizika mélyebb megértését kívánják a versenyzőktől. Az első feladatsort a helyi kollégát javítják, a központi fordulóba továbbjutott dolgozatokat a zsűri javítja és értékeli.
  3. Kísérleti bemutató: A vírus előtt a versenyt hétvégén valamelyik katolikus iskolában rendezték meg, ahol a kísérleteket korcsoportonként két-két diák mutatta be, mint egy bazár, ahol a diákok is szavazhattak a legjobb kísérletekre, nem csak a zsűri választotta ki a legjobbakat. Az utóbbi két évben ezt otthoni videókészítéssel rendezték meg, minden iskola 5 perces kísérletbemutató videókkal pályázhatott, melyek értékelésénél az egyedi eszközök, kreatív megoldások is külön értékelési szempontot képeztek a fizikai tartalom mellett.

Iskolánkból idén a legkisebb korcsoportban az egyéni írásbeli fordulóban, illetve a 9-10. osztályosok közt az otthoni projektmunka készítésével indult. Almási János vezetésével a 9.A csoportja Gorka Simon, Mészáros Gergely, Szabó Ákos Gergő és Zelei Soma részvételével országosan 3. helyezést ért el.

Munkájuk két részből állt, kormozott vasgolyó és hőmérő segítségével megmérték a napállandó értékét, illetve különböző napelemcellák viselkedését, teljesítményét vizsgálták, a mérési eredményeiket grafikonok, képek segítségével is dokumentálták. Jutalmul minden versenyző és felkészítő tanár oklevelet, illetve értékes könyvjutalmat kapott. Gratulálunk nekik!