Szárazság az iskolánkban (komplex színházi nevelési előadás)

Iskolánkba látogattak a Pesti Magyar Színház színészei, akik iskolai környezetben foglalkoztak a klímaváltozás problémáival és dolgozták fel Rojik Tamás Szárazság című regényét. Az előadáson és az azt követő drámapedagógiai foglalkozáson a 10. B és 10. D osztály diákjai vettek részt rendhagyó földrajz óra keretében.

„…A történet Budapesten, valamikor a 2050-es években játszódik. Az ország, ahogy az egész világ, a bekövetkezett klímakatasztrófa okozta kihívásokkal küzd. A szerencsésebbek a belső kerületekben élvezik az állam által biztosított jólétet. Viszont akik a peremkerületekben élnek, nem sok jóra számíthatnak. Az állam szigorú szabályait mindenkinek be kell tartania, és ami a legfontosabb, a fennálló rendet nem szabad megkérdőjelezni…”

A történetben két kamasz félénk barátkozását és küzdelmeit követhettük végig. Az előadásban a nevelési és a színházi szempontok egyszerre érvényesültek, mondanivalójuk fontos társadalmi, erkölcsi, emberi problémák köré épültek fel. Az előadás végén a színházi élmény segítségével hívták közös gondolkozásra a színészek a diákokat, aminek eredményeképpen élőképes-, és térinstalláció készítettek diákjaink.