„Pro Patria et Libertate!” országos latin fordítási verseny

 

A „Pro Patria et Libertate!” országos latin fordítási verseny döntőjére a II. Rákóczi Ferenc Gimnáziumban került sor, amin az iskolánkból hárman vettünk részt – Andrásik Dorka (10.B), Krautheim Réka (10.B) és jómagam (Császár Kincső 11.B) -, illetve a felkészítő- és kísérő tanárunk, Lakihegyi Viktória tanárnő.

A verseny kezdete előtt a Mechwart liget villamosmegállójánál találkoztunk, ahonnan néhány perc sétát követően eljutottunk a helyszínre, ahol a szervezők nagyon kedvesen fogadtak, még süteményekkel és karamellával is megkínáltak minket.

Miután mindenki megérkezett és regisztrált a versenyre, a fordítás idejére mindannyian megkerestük azt a termet, ahová be voltunk osztva. A fordításra három óránk volt, délelőtt 10-től délután 1-ig.

Erről a versenyről azt kell tudni, hogy lényegesen különbözik a többitől abban, hogy a „megszokott” ókori latin szövegek helyett itt II. Rákóczi Ferenc eredeti, latin nyelven írt szövegeivel és beszámolóival találkozhatunk. Ezek egyrészt az újszerű latin fogalmak miatt is érdekesek lehetnek, másrészt pedig gyakran egészen akciódús, izgalmas szövegeket olvashatunk, amiket azért lássuk be, sokkal motiválóbb három órán át fordítani. Személy szerint én szerencsére pont olyan szöveget kaptam, hogy a végére már kifejezetten érdekelt, hogy hogyan fog megoldódni a történet cselekménye.

A fordítás után, amíg a zsűrik a dolgozatainkat értékelték, volt pár óra szabadidőnk, ezért addig az ebédlőben beszélgettünk, játszottunk, majd elmentünk sétálni a Millenáris-park környékére és a Margitszigetre.

Éppen időben érkeztünk vissza, így alig kellett várnunk, amíg megkezdődött az eredményhirdetés. Először meghallgattunk egy kedvcsinálót egy latinos diáktalálkozóra, illetve egy rövid beszédet, majd végre sor került a helyezések kihirdetésére.

Az elért helyezéseink:

Minores kategória:

Andrásik Dorka 1. hely

Krautheim Réka 7. hely

 

Maiores kategória:

Császár Kincső 10. hely

 

Összességében szerintem mindannyiunknak nagyon jó és emlékezetes élményként maradt meg ez a verseny, mert nagyon családias és barátságos volt a légkör, mindenki nagyon kedves volt, sok vicces pillanatban volt részünk és az eredményektől függetlenül is szuper program volt – az eredmény már csak a hab a tortán!

Ezúton pedig szeretnénk megköszönni Lakihegyi Viktória tanárnőnek a felkészítést, a verseny szervezőinek pedig, hogy itt lehettünk!

Reméljük, jövőre visszatérő vendégekként írhatjuk az újabb beszámolót erről a versenyről!

 

Császár Kincső 11. B