Mindszenty-zarándoklat 2022

2022. szeptember 17-én iskolánk részt vett a főváros legsajátosabb gyalogos zarándoklatán, az ötévenként megrendezett 14 km-es Mindszenty gyalogos zarándoklaton, mely a Városmajorból indult és a Máriaremetei kegytemplomban ért véget.

Ennek eredete a II. világháborút követő időszakra nyúlik vissza. Először 1946. május 5-én indult el az imádkozó sokaság, élén Mindszenty bíborossal. Szentbeszédéből kiemelhető a következő, sajnos ma is nagyon időszerű mondat: „Nem akarunk mást, csak igazságot, szeretetet, békét és egyetértést”.

1947. augusztus 15-én a bíboros meghirdette a „Boldogasszony Évet”. Ennek legnagyobb zarándoklata épp 75 éve, 1947. szeptember 14-én volt, amikor százezres férfisokaság ment végig ezen az útvonalon. Sajnos manapság, 75 évvel később ennek csak töredéke gyalogolt, de így is sokezer ember ment imádkozva, énekelve, köztünk iskolánk több mint 500 tanulója is. Diákjaink a biciklis útbiztosításban és a hangszórók vitelében is segédkeztek.

Erdő Péter bíboros miséje után fáradtan, de lelki élményekkel gazdagodva indult haza csapatunk. Köszönjük a szervezők munkáját, öt év múlva ismét ott leszünk!