Az idei évben is több száz vendég élvezhette a jó zenét, a tartalmas programokat, a finom borokat és az ízletes ételeket iskolánk hagyományos jótékonysági rendezvényén, a Hadik András Hagyományőrző Jótékonysági Bálon.

A Szabó Ilonka utca forgalmi adatai valószínűleg éves csúcsértéket mutattak november 25-én késő délután, ahogy a meghívottak és a büszke jegytulajdonosok özönlöttek a Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium népszerű őszvégi báljára. Már a kapuban őrséget álló huszárok (a Mikecz Kálmán bandérium tagjai, élükön Kiss László kapitány úrral), valamint a színpompás palotásruhába öltözött fiúk és lányok impozáns sorfala mutatta, hogy pazar este vár a gimnáziumba érkező szülőkre, támogatókra, a prominens díszvendégekre. Kafer György fantasztikus tárogatómuzsikáját és a huszárok ünnepélyes felvonulását követően Endrédi Józsefné igazgató asszony köszöntötte a résztvevőket, majd a munkácsi II. Rákóczi Ferenc Középiskola tanára, a Magyar Örökség-díjas kárpátaljai helytörténész és pedagógus, Popovics Béla olvasta fel Sink István, a méltatlanul és jogtalanul eltávolított igazgató könnyfakasztó üzenetét. A színvonalas zenei produkciók között került sor az idei Hadik-díj átadására, amelyet – az előzmények ismeretében talán nem meglepő módon – Popovics Bélának nyújtott át Makray Katalin köztársasági elnökné asszony. A szokásos nyitótáncot, a palotást megelőzően Vitályos Eszter miniszterhelyettes asszony, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára méltatta a bált és emelte ki a hagyományok megtartásának fontosságát, majd kezdetét vette a mulatság.

A Díszteremben a résztvevők az országszerte elismert Madarak zenekar muzsikájára, majd a táncház keretében Csatai László, a népművészet ifjú mesterének vezetésével rophatták a táncot, amelyhez grandiózus díszletként a kivilágított Országház látványa nyújtott nem akármilyen hátteret. A borozóban tüzes hazai borok és Király Miklós tanár úr élő zongorajátéka, a teaházban és a kávéházban hangulatos fények, sütemények és forró tea, kávé társaságában folyt a beszélgetés. A lenyűgöző gasztronómiai élményt nyújtó vacsoráról Nagy Attila csapata gondoskodott, akik a Szent István Kávéházban már megismert minőséget csempészték be a bálra, ráadásul a menü nem más volt, mint Hadik tábornagy egykori kedvence! Immáron negyedik alkalommal tisztelte meg gimnáziumunkat a badacsonyi Laposa Birtok azzal, hogy tartalmas, szórakoztató borkóstoló keretében mutatták be kiváló minőségű boraikat, sőt, idén újdonságként pezsgő is helyet kapott az italsorban. A szellem pallérozására is bőven jutott lehetőség, Popovics Béla és Szarka György előadása mellett bemutatásra került a „Nagyon Vár” csapata által az iskoláról készített film is, amelyet interaktív beszélgetés követett a gimnázium történetét talán legjobban ismerő Ambrus Máté és Keszey Balázs történelemtanárok részvételével. Hagyományainknak megfelelően tombola zárta a bált, amelyen csodálatos nyeremények sora talált gazdára, köztük a Szamos gigantikus ajándékkosara, a Szent István Kávéház által felajánlott értékes utalványok, a Honvédelmi Minisztérium könyvcsomagjai, a legelső székely bélyeg és még számos más kuriózum is.

Ezúton is köszönjük vendégeinknek, hogy megtisztelték a rendezvényünket. Köszönjük a támogatóknak, a szervezőknek, a segítő öregdiákoknak és jelenlegi tanítványainknak, a pedagógusoknak, hogy lehetővé tették ezt az emlékezetes estét!

Találkozunk jövőre, a 12. hadik Bálon!