Kettős jubileumi szentmise

Iskolánk alapításának 335. és újra alapításának 25. évfordulója alkalmából ünnepi szentmisét mutatott be Dr. Erdő Péter bíboros, prímás a Szent Anna templomban.

1687-ben, a török kiűzését követő évben alapította meg iskolánkat Széchényi György akkori esztergomi érsek. Az intézmény 1997-ben indulhatott újra a második világháború utáni kényszerű államosítás után. Ennek a kettős jubileumnak az ünneplésében kiemelkedő alkalom volt, amikor az alapító jelenlegi hivatali utóda, Erdő Péter bíboros, prímás mutatott be hálaadó szentmisét a gimnázium diákjainak, volt és jelenlegi tanárainak és vezetőinek, valamint az egyházmegyei iskolák igazgatóinak és fenntartójának jelenlétében. A misén koncelebrált iskolánk lelki vezetője, Jánosa Domokos, a Budapest-Felsővízivárosi Szent Anna plébánia plébánosa, illetve Kelemen László atya, iskolánk egykori diákja. Az oltárnál iskolánk jelenlegi diákjai szolgáltak Gilyén Mátyás tanár úr vezetésével. Az iskolai énekkart Herboly Bendegúz, hosszú gyakorlatos hallgatónk vezette, szólót énekelt Gál Réka, 10. D osztályos tanuló. A szentmisén elhangzott prédikációt a következő videóban nézhetik meg.

A szentmise végén Oláh Gábor, az EKIF tanügyi igazgatója átadta a Serédi Jusztinián-díjat Csernák Szilvia 12.A osztályos tanulónak a 2020-as országos kompetenciamérésen nyújtott teljesítményéért. Szilvia az EKIF intézményinek tanulói között a legjobb eredményt érte el a szövegértés feladatsorban.

A szentmise után az iskolában gálaműsorral folytatódott az ünneplés, melyen diákjaink talentumaik szerint varázsolták el a vendégeket. Pistár Janka (12.D) moldvai népdalcsokorral kezdte a sort, majd hallhattuk Kocsis Ábris (10.C) baritonszaxofon, valamint Császár Jeromos (11.A) csellójátékát. Boda Péter (11.C) – a veszprémi Pannon Várszínház színművésze – olvasta fel az alapítólevél egy részletét, illetve az ő tolmácsolásában hallhattuk Reményik Sándor Öröktűz című versét. A műsorban elhangzott Mösch Lukács egykori piaristának az alapító Széchényi Györgyöt dicsőítő latin nyelvű verse, amit Szolnoky Janka (10.B) skandált el. A 9.B lelkes előadásában XV-XVIII. századi dalokat hallhattunk Herboly Bendegúz betanításában. Iskolánk médiatagozatát a 9.D-sek kisfilmje képviselte, néptáncosaink Jávor Balázs tanár úr és Bakó Mária tánctanár, egykori diákunk vezetésével mutattak be mezőségi férfitáncokat és csárdást. A fináléban Wolf Péter Ave Maria című alkotását szereplők és nézők együtt énekelték. A műsor összeállításában és megvalósításában oroszlánrészt vállalt Király Miklós, iskolánk Szent Gellért-díjas tanára. A műsorvezető Janitsáry Anasztázia (7.A) volt.

Köszönjük mindenkinek, aki velünk ünnepelt!

A jubileumról a Magyar Kurir is beszámolt, a cikk itt olvasható.

Kisfaludyné Balogh Fruzsina