Jancsó Benedek történelmi verseny döntő

Az immáron hetedik alkalommal megrendezett, a 7-8. évfolyamos korosztályban a teljes erdélyi magyar köznevelést megszólító rangos vetélkedésre összesen 37 iskola nevezett, amelyek közül 10 jutott a döntőbe. A mezőnyben egyedüli anyaországi meghívottként vett részt iskolánk, aminek magyarázata, hogy a névadó székelyföldi születésű történész és publicista, Jancsó Benedek az 1890-es években iskolánk tanára, sőt, igazgatója is volt.

A Császár Kolos Károly – Ferencz Martin – Szalkai Marcell Ferenc összeállítású csapat mintegy 6 órás utazást követően, április 21. péntek este érkezett meg Kolozsvárra, ahol a gyors vacsorát követően még egy kis gyakorlás, majd egy mérsékelten pihentető alvás következett (aminek fő oka, hogy folyamatosan szálltak fel és le a gépek a város nem túl távoli repülőterén). Így aztán szombaton, a verseny napján a kiadós reggelit követően még kissé álmosan kezdtek bele diákjaink a feladatokba. A vetélkedő során először egy-egy tételt húztak a csapatok a négy megadott témakörben (az Árpád-ház hanyatlása és I. Károly trónra kerülése, I. Károly uralkodása, Nagy Lajos uralkodása, az Anjou-kor kultúrája), amelyeket rövid felkészülési időt követően szóban fejtett ki egy-egy csapattag a népes publikum és a szigorú zsűri előtt. Bár az első kérdés kissé talán kilógott a verseny eredeti tematikájából, az azt követő feladatokat kiválóan sikerült megoldani, így a 4 kiselőadást követően a 6. hely környékén álltak a mieink. Ekkor jött a talán legizgalmasabb kihívás: minden résztvevő csapat egy-egy színpadi jelenetet adott elő az Anjou-korral kapcsolatban. Gilyén tanár úr fiai a Toldi első énekének feldolgozását mutatták be, amely kiválóan sikerült. Ezt jól mutatja, hogy a végelszámolásnál éppen ez a produkció röpítette fel a csapatot a 4. helyre. Kiemelendő, hogy a remek teljesítmény mellett Szalkai Marcell különdíjat is kapott érthető, választékos, szép magyar beszédéért.

A versenyt követően értékes könyvekkel, társasjátékkal és más díjakkal megrakva indultunk haza Budapestre. A fiatalokra ráadásul még további nyeremények is várnak a közeljövőben, ugyanis Kövér László házelnök úr minden évben vendégül látja a résztvevő csapatokat egy parlamenti látogatásra. Gratulálunk a fiúknak, köszönjük a szülők és minden segítő támogatását!

Kisfaludy László felkészítő tanár