Idén is eljutottunk az állatkertbe 2022

 

A tavalyi évekhez hasonlóan az Állatok Világnapja alkalmából állatkerti látogatást szerveztünk. Szokás szerint az alsóbb évfolyamok osztályait vittük el a Városligetbe. Az időjárás számunkra kedvezően alakult, s a korábbi évekhez képest jóval kevesebb látogató volt, így szinte csak EKG-sok voltak az állatkertben. Idén a lengyel testvériskolánk diákjai is velünk tartottak. A kötelező osztályfényképek után a diákokat 3-5 fős csoportokba osztottuk, s a feladatlapok kiosztása után indulhatott a felfedező túra a kerten belül. A csapatoknak 30 kérdéscsoportra kellett (volna) válaszolniuk, melyek mindegyike egy-egy fajhoz, látnivalóhoz, személyhez, évfordulóhoz kapcsolódott. Voltak csoportok, akik már az első állomásnál leragadtak, s kíváncsian figyelték, fényképezték a majmokat, oroszlánokat vagy éppen a jegesmedvét. Mások a tigriskifutónál időztek, megint mások a szavannán élő állatokat tanulmányozták, s persze voltak olyanok is, akik a Barlang Büfé kínálatát elemezték. Sajnos a Holnemvolt Vár kincseit idén sem fedezhettük fel, s a Hetedhét Palota játékainak kipróbálása is jövőre tolódik. A park játszótereit viszont kipróbálták diákjaink. A Pannon Parkban pedig talán négy-öt év múlva csodálhatjuk az oda beköltöző állatokat.
A feladatlapok megoldására kapott bő másfél óra így gyorsan letelt, s az élményekkel s többé-kevésbé helyes válaszokat (is) tartalmazó feladatlapokkal visszaérkező csapatok ismét osztályokba rendeződtek, s újabb osztályképek készültek. Volt olyan csoport, akik a lehetőséget megragadva úgy döntöttök, hogy a minél jobb eredmény, s persze az ezzel járó biosz ötös reményében még maradtak, majd hazavitték a feladatlapot, s otthon folytatták a kutatást. A többség hazaindult, de voltak olyanok, akik még reménykedtek, hogy láthatják a délutáni fókashow-t, többekkel találkoztam is, s csak ezután intettek búcsút az Állatkert lakóinak. De még ők sem tudták kideríteni, hogy hány éves az oroszlán, s az sem derült ki, hogy egy-egy napon mennyi időt töltenek a vízben a vízilovak. Mindebből az is adódik, hogy a következő tanévben is el kell látogatnunk az állatparkba!
Az összesített eredmények alapján az első és a harmadik helyet a 8.a osztályba járó diákokból álló csapatok szerezték meg. A második helyen a 9. b osztályosokból összeállt „Ötös vagy négy” nevű csapat végzett. Az első tíz helyezett csapat tagjai az iskola alapítványának tárgynyereményeket, s némi édességet is kapott. A résztvevő osztályok csokoládét is kaptak.
Jövőre ismét várnak minket a kert lakói!
Pácz Tamás