Honvédelmi alapismeretek kicsit másként

December 15-én a 9. évfolyamos, Honvédelmi alapismereteket tanuló diákokkal rendhagyó órán vettünk részt a Hadtörténeti Múzeum múzeumpedagógiai foglalkozásának keretében.
Az órákon átvett A honfoglalástól az államalapításig című hadtörténeti témában mélyültünk el jobban, a szakavatott múzeumpedagógus- történész, Horváth Gergely segítségével.
A foglalkozás során megismertük a korszak írott és tárgyi forrásait, amelyek alapján -történészi magyarázat és interaktív foglalkozás-során teljesebb képet kaptunk elődeink életmódjáról, vándorlásáról, megismertük azt a földrajzi, politikai környezetet, amely hatással volt a magyarok letelepedésére, kalandozásaira, és az államalapításra.
Több új ismerettel gazdagodtunk. Megtudtuk, hogy a honfoglalás valószínűleg pár évtizeddel korábban, már a 850-es években lezajlott vagy legalábbis megkezdődött és hogy a kalandozások sem szimpla rablóhadjáratok voltak, és a lovasnomád harcmodorról is megtudtunk néhány újdonságot, mindezt sok-sok írásos és tárgyi forrással illusztrálva. Elemeztünk nyugati és bizánci forrásokat is.
A foglalkozás második részében a történész bemutatta a korabeli fegyvereket, azok használatát, előnyüket, hátrányukat.
A program fénypontja természetesen az volt, amikor a tanulók is kezükbe vehették a (nemcsak IX-X. századi) fegyvereket, katonai felszereléseket.
Összességében, a diákok rendkívüli módon élvezték a programot, úgyhogy biztos, hogy lesz még folytatás. Legközelebb a lovagkor következik.