HIK Ókortudományi és Latin Nyelvi Verseny

 

Iskolánk diákjai a 2023/2024-es tanévben is részt vettek a Szegedi Tudományegyetem által szervezett latinversenyen. A 10., illetve 11. osztályos tanulók három fordulóban mérték össze tudásukat. Az első körben egy, a Iulius-Claudius dinasztia császáraihoz, valamint Héraklész alakjához kapcsolódó műveltségi tesztet töltöttek ki, a második fordulóban fordítási tehetségüket csillogtatták meg, a döntőben pedig nyelvtani ismereteikről adtak számot.

A következőkben az egyik versenyzőnk, Papp Kincső (10. A) beszámolóját olvashatják:

 

„Március 23-án részt vettem a Horváth István Károly (HIK) latinversenyen, iskolatársammal. Szegeden volt, így vonattal mentünk.

Már az odaút is vicces volt, pedig mindenki izgult és próbált tanulni. Mikor odaértünk, elfoglaltuk a helyünket és el is kezdtük a feladatlap megírását, amire 75 percünk volt.

Miután végeztünk, volt időnk, hogy körülnézzünk a városban.

Megnéztük a Dómot és még egy cukrászdába is volt időnk beülni. Ezután már mehettünk is vissza az egyetem épületébe, ahol elmondták, hogy ki hányadik helyen végzett.  Két kategóriában indultunk, és a következő eredményeket értük el:

Az első kategóriában, a 27 döntős közül Andrásik Dorka (10. B) első helyezést ért el. A 10. A hat diákkal képviseltette magát: Tóth Emese a 14., Pálvölgyi Bernát a 17., Széll Emese a 18., Tóth Emma a 19., Papp Kincső a 20. és Szántó Réka a 23. helyen végzett.

 

Csapatunk egyetlen 11. osztályos döntőse, Tóth Benedek (11. B) derekasan helyt állt, a 37. helyezést tudhatja magáénak.

 

Amikor mindennek vége lett, volt egy kis időnk a vonat indulásáig, ezért leültünk a tanárnővel egy füves területre, ahol beszélgettünk és játszottunk. Ezt a vonatúton hazafele is folytattunk attól függetlenül, hogy mindenki nagyon fáradt volt.

Fantasztikus élmény volt részt venni ezen a versenyen, boldogan gondolok vissza rá! :)”

 

Szeretettel gratulálunk a versenyzőknek!