Akció Túra a bécsi Hadtörténeti Múzeumban

 

Május 16-án a 9. és 10. évfolyamos kadétok, a velük kiegészült, hadtörténelmet kedvelő “civilekkel” Ambrus Máté szárnysegéd tanár úr hathatós segítségével és támogatásával bevettük a bécsi Hadtörténeti Múzeumot.  (Mi nem álltunk meg Schwehatnál! ) A honvédelmi tananyaghoz kapcsolódóan egy másfél órás angol nyelvű múzeumpedagógiai foglalkozáson, Akció Túrán vettünk részt Ausztria-Magyarország az első világháborúban címmel.

Az előcsarnokban néhány ismerős magyar híresség fogadott, természetesen szobor formájában: Hunyadi János, Pállfy János, Zrínyi Miklós, Nádasdy Ferenc más, a Habsburg birodalomhoz köthető uralkodók, hadvezérek illusztris társaságával együtt.

A túra az Osztrák-Magyar Monarchia korában kezdődött, így először átfogó ismereteket kaptunk a k.und.k. hadsereg fejlesztéséről.  Ezután három csoportban jártuk végig az első világháború eseményeit bemutató termeket a szarajevói merénylettől 1918-ig. Élőben láthattuk azt az autót, amelyben Gavrilo Princip lelőtte Ferenc Ferdinánd trónörököst és feleségét, Zsófia főhercegnét, illetve azt az egyenruhát, amelyet a főherceg a merénylet idején viselt. Emellett alaposan megismertük az első világháborút közvetlenül kirobbantó esemény részleteit.

Az antwerpeni és Przemyśl erőd egy-egy eredeti kupolájába is bemehettünk.

Az idegenvezetőktől részletes leírást kaptunk a kor fegyvereiről, láthattunk egy hatalmas ostromtarackot is, illetve egy korabeli repülőgépet is.

Lövészárokban is jártunk, ahol megismerkedtünk annak jelentőségével, építési módjával, és megtudtuk, milyen volt az ott az élet.

A vezetett túra után lehetőségünk volt alaposabban végigjárni a kiállítást, utána pedig a múzeum emeletén lévő kiállításokat szemléltük meg, amelyek a török kortól kezdődően mutatta be a Habsburgok harcait, a fegyverek fejlődését, illetve a magyarok számára is ismerős vagy éppen ismeretlen uralkodók, hadvezérek életét, munkásságát.

A közös programot délután szabadfoglalkozással zártuk, amelynek során kisebb csoportokban vettük nyakunkba a várost. Végül este 6 órakor indultunk haza kellemesen elfáradva.