EKG Nagytábor – 2023

Pár héttel a tanév lezárása után újra útnak indult EKG-s diákok és tanárok sokasága a Balatonra. Az előző évhez képest a létszám nagyot ugrott; 112 diák és 9 kísérőtanár gyűlt össze az alsóbélatelepi táborhelyen. Ragyogó napsütés, egyestés enyhítő eső, finom ebédek és jó hangulat kísérte végig a tábor hetét.

Az idei kerettéma az Árpád-ház kora volt, különös tekintettel Szent László királyunkra valamint  dinasztiát körüllengő legendákra. A csapatbeosztás is ennek jegyében zajlott, így alakult meg a 6 csapat, akiket idén is a lelkes ifik vezettek. A hét során a csapatok egymással vetélkedtek. Azt, hogy ki nyeri a csapatversenyt, sok tényező befolyásolta: milyen a csapatinduló és a csapatzászló; hogyan teljesítették az akadályversenyt; milyen sportversenyeket nyertek meg; hogyan szurkoltak a csapattagok?… és így tovább. A táborhely remek lehetőségeket kínált a sportok terén, így a csapatok összemérhették magukat röplabdában, frizbifociban és labdarúgásban is. Király tanár úr, Devich tanár úr és Dia tanárnő, valamint idén újdonságként két w(eterán) ifi, Boda Bianka és Nagy Zsombor lelkesen vezették a mérkőzéseket, pontozták a szurkolókat. Az elfáradt sportolóknak pedig jól esett a balatoni csobbanás.

Nemcsak a sport, de a kreativitás is teret kapott. A kézműves alkalmakkor Blanka tanárnő és Dia tanárnő segítségével lehetőség volt fonalból, gyöngyből karkötőt, nyakláncot készíteni; vászonra és kavicsra festeni; különböző fatárgyakat kidíszíteni. A jó hangulatot a zenék és a táncok is biztosították. Idén is lehetőség volt néptáncra Boda Bianka vezetésével – sok diák ekkor tanult meg először moldvai körtáncot lejteni! Nem maradt el a népdaléneklés sem Király tanár úrral (aki idén is elhozta a harmonikáját, így a reggeli ébresztő is külön élmény volt), valamint a karaoke és Just dance! alatt is mindenki kiereszthette a hangját és bátran táncolhatott. A hűvösebb napon pedig kirándulni indultunk a közeli Somogyvárra, ahol a Szent László alapította kolostort és a mellé épített nagyon érdekes látogatóközpontot is megcsodálhattuk. A hetet Ki mit tud? zárta, amelyben bárki megmutathatta a benne rejlő tehetséget.

A hétben különleges volt, hogy szentmisén is részt vehettünk. Szombat este a tábor nyitányaként az alsóbélatelepi misén vettünk részt a település lakóival együtt, nagyban növelve a hívek létszámát, de – a helyiek örömére – nagyon fegyelmezetten. A folyamatos lelki életet a reggeli zsolozsmák, napindító és esti imák is segítették – az ifik szívesen vállalták és tartották meg ezeket az alkalmakat.

Köszönjük az ifiknek a lelkes és fáradhatatlan részvételt, hogy állandó mozgásban tartották a csapataikat és hogy emellett mindenben segítették a tanárokat! (Kikindai Ambrus, Balás Réka, Boda Péter, Csősz Bianka, Csősz Boglárka, Csuka Anna, Földi Rebeka, Horváth Márton Mátyás, Jávori Márton, Jutasi Villő, Kámory Vilma Emília, Kikindai Ambrus, Lentulay Anna, Szalai Vince, Szoboszlai Gábor, Varga Eszter, Mészáros Lukács)

Külön köszönet a három wifinek, akik már nem a csapatok vezetőiként, hanem a tanárok segédeiként álltak helyt a programok szervezésében és lebonyolításában: Boda Biankának, Nagy Zsombornak és Tóth Bernadettnek.

Köszönjük a kísérő tanároknak is jelenlétet és a segítséget, hogy biztosították a zavartalan tábort és mindenre találtak megoldást! (Blanka tanárnő, Devich tanár úr, Dia tanárnő, Király tanár úr, Luca tanárnő, Lakihegyi tanárnő, Eliza tanárnő, Réka tanárnő, Vajda tanár úr)! Valamint köszönjük a Gimnázium 1687 Alapítvány támogatását is!

 

Illési Luca