EKG Művészeti Napok

A gimnázium, folytatván a jótékonysági estek hagyományát, idén művészeti fesztivált szervezett diákok és tanárok részvételével. Már a délelőtti óraközi szünetek némelyikében elkezdődött a ráhangolódás vállalkozó kedvű „utcazenészeknek” köszönhetően, akik egy-egy adott időpontban megszállták valamelyik aulát, fergeteges hangulatot teremtve játékukkal. Délután 17 órától színes és változatos programoknak adott helyet a díszterem, ahol – bátran állíthatjuk! – rendkívül színvonalas produkciókat hallhattunk és láthattunk mindkét este folyamán. Irodalom, zene, mozgásművészet, filmvetítés és néptánc egyaránt helyet kapott a műsorban azzal a nem titkolt szándékkal, hogy a művészetek minél több ága képviselje magát a rendezvényen. Ugyancsak itt került sor az iskola által meghirdetett Petőfi200 digitálisrajz-pályázat és irodalmi pályázat eredményhirdetésére is. A közönség lelkesedése és tetszésnyilvánításai egyértelművé tették, hogy a rendezvény immár sokadik alkalommal váltja be a hozzá fűzött reményeket, és a gimnázium művészeti életének kiemelkedő eseményévé nőtte ki magát.
Következzen néhány vélemény a résztvevők és a közönség részéről:

„Már hagyományosnak mondható – és mégis tud meglepetést okozni.
Tanárként fantasztikus érzés látni, hogy azok az emberpalánták, akiket egy-egy órán, vagy csak a folyosón látunk, mennyi mindenre képesek! Citera, alt-szaxofon, cselló, tánc, szavalat, monológ, kisfilm és még sorolhatnánk. Aki először jön, meg is lepődik: »Igazán nem ezt vártuk egy iskolai rendezvénytől!« Szó sincs félszeg hangkeresgélésről vagy lámpalázas esetlenségről. Itt előadóművészek vannak, akik meghatnak, felemelnek, elvarázsolnak – és nem egyszer meg is ríkatnak. A művészi élmény mellett talán a legszebb, ahogy látjuk fölénk nőni a »gyerekeket«. Látjuk a talentumokat és hogy használják is azokat.
Jó a részesének is lenni: összeállni a kollégákkal és együtt létrehozni valamit. Egy kicsit magunkból is mást mutatni, mint a hétköznapokban.
Köszönöm az élményt nemcsak a diákoknak, hanem Kovács Katalin tanárnőnek és Király Miklós tanár úrnak, akik mindezt megteremtették.”
(Kisfaludy Fruzsina tanárnő)

„Közönségként tekinthettem meg a diákok változatos és szórakoztató előadásait a szerdai műsoron, ami kiváló alkalom volt arra, hogy izgulás, idegeskedés nélkül egyszerűen őket csodáljam.
Külön ajándék volt, hogy három nagyon közeli barátnőm, Sári, Janka és Villő is fellépett. Általuk picit beleláthattam az előkészületekbe is, ami miatt még nagyobb izgalommal vártam, hogy láthassam.”
(Baráth Réka, 12. d)

„A Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium díszterme átalakult két estére színházzá, Digitális Szépművészeti Múzeummá, Néptáncházzá, és igazi Művészetek Palotájává az idei Művészeti hét alatt. Hálás szívvel köszönöm a katartikus élményt, hogy láthattam a tanítványaimat és sok más tehetséges diákot fellépni ezen a különleges színpadon. A zene és éneklés lelket gyógyít, a rajzolás alkotó ereje felszabadít, gyógyít és inspirál, a tánc szívet-lelket-testet energetizál, és minden sebet begyógyít. A tanári kórusnak, Ambrus Máténak, Király Miklósnak és Kovács Katalinnak is köszönöm szépen ezt a felejthetetlen estét. Ha oktatási miniszter lennék, a gyerekeknek, tanároknak »receptre írnám elő« a tánc, zene és éneklés, szavalás napi kezdést vagy zárást az iskolákban.”
(Draskovics Dóra tanárnő)

„Különleges élmény volt fellépni a Művészeti Napokon, különösen, mert saját művemet adhattam elő. Az este családias hangulatban telt, a produkciók színesek voltak. Örülök, hogy részt vettem.”
(Kernya Sarolta, 12. d)

A művészeti estek öt osztályzata

1. (Nézőként.) Hogy nekünk milyen-milyen sok, tálentumos emberünk van! Ötös.
2. (Tanárként.) És milyen sokan nem mutatták meg közülük most magukat… Hm, négyes.
3. (Pedagógusként.) És nekünk milyen sokat kéne törődnünk velük! Talán… hármas?
4. (Emberként.) És mennyi élménytől fosztották meg magukat, akik nem látták őket… Kettes.
5. (Emberként 2.) De jövőre ki nem hagyják, mert… már tudják. DICSÉRETES ÖTÖS!!!
(Varga Sándor tanár úr)

„Egészen felemelő érzés volt részt venni az előadáson, illetve büszkeséggel töltött el hallgatni diáktársaimat és tanáraimat! Életem első fellépése az EKG Művészeti Napokon meghozta a kedvemet öregdiákként is visszajönni és meghallgatni a tehetséges fellépőket.”
(Kohlmann Domonkos, 12. b)

„Minden idők egyik legkiválóbb rendezvényén vettem részt múlt pénteken. Remek szervezéssel, színvonalas műsorszámok váltották egymást a színpadon. Nekem nagyon tetszett! Remélem lesz folytatása a jövőben is!”
(Bátai Réka tanárnő)

„Jómagam kétszer ,,láttam a műsort”, mivel én voltam a fotós! Az első alkalom már (ha jól emlékszem) a szerdai nap 2. óra utáni szünetben kezdődött Andréka Áron Tanár Úrral az élen, a padokon (utcazene címszóval). Az elhangzottak közül személyes kedvencem a 67-es út volt! Elvileg ez egy előreklám volt, más néven marketing az aznapi estére, de ahogy mindenki a Tanár Úrék köré állt, teljesen átalakult az értelme és mindenki együtt énekelt velük, mégha csak valaki halkan is vagy csak dúdolva. A ritmus is, de a szívünk biztosan egyszerre dobbant. Egyszerűen beszűkült az iskola… hirtelen mindenki ismerte egymást! Az ezután következő esti előadáson »megfogyva bár, de törve nem« részt vettünk és szenzációs volt. Ének, vers, szaxofon, zongora, kórus, stb. A péntek csak hab volt a tortán. Reggel a szokásos utcazene, de délután már minden hely foglalt volt a díszteremben. A műsor hasonló volt, de mégis más… Tanárok énekeltek Király Miklós Tanár Úr vezénylésével, Kisfaludyné Balogh Fruzsina is játszott fuvolán! Egy családi légkör alakult ki az előadás alatt olyannyira, hogy egyik nézőnk (egy kedves anyuka) még az egereket is itatta, úgy elérzékenyült! Szerencsére a végén mindenki vidáman távozott!
»A művészet első feladata, hogy megszépítse az életet.« (Nietzsche)”
(Lakatos András, 11. d)
„Megtisztelő volt a felkérés, hogy az EKG művészeti héten feldobhattuk a hangulatot két szünetben is. Nagy élmény volt zenélni, és öröm volt látni, hogy sokan összegyűltek a 800-as aulában. Sokan bekapcsolódtak az éneklésbe és ezzel vidámságot csempésztünk a diákság napjába.”
(Andréka Áron tanár úr)
„Nem vártam sokat az utcazenéléstől az iskolában. Nagyon meglepődtem, hogy ennyi ember ott volt mind a két alkalommal és ez nagyon jó érzés volt. Andréka tanár úrnak nagyon hálás vagyok, hogy kiállt velem és együtt növeltük a hírnevünket.”
(Horváth Ákos, 11. a)
„Az embernek sosem lesz ideje mindenkit megismerni, nem lenne rá elég 1000 élet sem, de mikor egy EKG Művészeti Napokon összegyűlik pár ember, akik olyan szeretettel és gyermeki csodálattal néznek a művészetre, mint például én; akkor úgy tűnik, mintha ismernénk a mellettünk ülőt vagy épp, aki a színpadon áll. Hiszen Picasso is megmondta: »A művészet lemossa a lélekről a mindennapok porát«.
Egy ilyen eseményen mindenki egy vonaton utazik, a művészet csodás, vonatán, ahol utaznak zenészek, költők, filmesek, színészek… és még sok más ember akinek lelkében, a művészet hangjai énekelnek… nos igen, ilyenek voltak a Művészeti Napok!”
(Pusztai Mesi, 12. b)

„Nagyszerű élményt jelentett számomra a tanári kórusban énekelni. Az EKG egyik új tanáraként most először vettem részt a művészeti napokon. Mind a próbák hangulata, mind a szereplés utáni sikerélmény megerősítettek abban, hogy közösen énekelni igazán felemelő érzés.
Általános iskolás éveimet egy zenei iskolában töltöttem, ahol a falakon Kodály Zoltán tanár úr szavai üzentek a diákoknak, melyet a mostani szereplés is csak megerősített: »Az ének szebbé teszi az életet, az éneklők másokét is.«”
(Cserkuti Zsuzsanna tanárnő)

„A médiás osztályokból verbuválódott énekescsapat felkészülése nem volt túl könnyű a rövid
nagyszüneti próbák és az influenzás megbetegedések következtében. A kis csapat lelkesedésének, Király Miklós énektanárnak és Varga Sándor médiatanárnak köszönhetően azonban mégis szépen összeállt az egész. Idén Tompos Kátya: Viszlek haza című dalát énekeltük, ami első hallgatásra a kedvencem lett az eddigi énekprojektek közül. Az est többi műsorszáma is nagyszerűen sikerült, még mintha az idő is gyorsabban telt volna.”
(Ágoston Boglárka, 11. d)

„Ismét megcsodálhattuk az Ekg művészeit febr. 8-án és 10-én.
Megállapítottam, hogy már tizenéves korban megcsillan a tehetség, ha valaki nagyon jó valamiben. Az Ekg-ba sok nagyon tehetséges művész diák jár. Azt sajnáltam, hogy a szerdai előadást nagyon kevesen látták. Köszönöm Kovács Katalin és Király Miklós tanároknak a szervezést. Nagy élmény volt a tanári kamarakórusban énekelni. Köszönöm a lehetőséget!”
(Bellosevich Gabriella tanárnő)

„Mindkét estét szerencsém volt végignézni, igaz a színpad oldaláról mint technikus, de ez nem változtat azon semmit hogy mindkét este nagyon egyben volt.”
(Pálinkás Bertalan, 12. b)

„Megható volt megtapasztalni, mennyi tehetséges fiatal készült fel komoly munkával erre a különleges alkalomra. Nagy büszkeséggel kísérhettük figyelemmel felejthetetlen előadásaikat. Köszönjük ezt az élményt!”
(Koplányi Karolina tanárnő)

Köszönjük a diákoknak, kollégáknak a közreműködést, a szervezésben és lebonyolításban nyújtott segítségüket, a technikai csapat munkáját, a közönség minden tagjának pedig a lelkesítő tapsokat! Jövőre újra, ugyanitt!

Kovács Katalin, Király Miklós