Ábel Jenő Országos Latin Verseny

Az első fordulóra az esélytelenek nyugalmával érkeztünk, bár mind lelkesedéssel tanultuk a latint, és tanárainknak köszönhetően egész jól fel tudtunk készülni, valószínűtlennek láttuk a továbbjutást, véleményünk a szöveg lefordítása után sem változott. Ennek ellenére egy percet sem csüggedtünk, hisz a megszerzett tudáson kívül, egy ellógott pénteket is nyertünk a versennyel.

Valóban nem csaltak nagyot megérzéseink, társaimat csupán pár ponttal megelőzve sikerült a döntőbe valamilyen csoda folytán bejutnom. Ezt egy hónap igen intenzív latin tanulás követte, melynek a végére úgy éreztem, hogy sikerült behoznom a kezdeti lemaradásomat.

Végül hatodik helyezett lettem, így részt vehettem a május 19.-én az Ókor Tudományi Társaság által megrendezett díjátadón. A jutalmak átadása előtt volt egy érdekes előadás (legalábbis egy hozzá értő szerint, én sajnos ez ügyben nem vagyok kompetens) egy kb. 1400 éves kődarabba vésett motívumok szimbolikus jelentéséről. Örömmel jelenthetem ki, hogy ez egy igen sikeres délután volt, mivel az előadás nagy lelkesedést váltott ki a szakértők körében, én pedig a bő egy órás prezentáció egyetlen percében sem bóbiskoltam el.

Ezúttal is szeretném megköszönni barátaimnak, Horváth Flórának és Krautheim Rékának szolidaritásukat, és azt, hogy élvezetessé tették a közös felkészülést, illetve kiváltképpen Gilyén Mátyás Tanár úrnak, ki önzetlenül szabadidejéből ránk sok-sok időt szánva felkészített minket a versenyre, és közben annyi mindent tanulhattunk Tőle.

 

Andrásik Dorka 9.B