8. b osztály a köztársasági elnökkel

2022. október 17-én az a megtiszteltetés érte gimnáziumunk 8./b osztályát, hogy Novák Katalin köztársasági elnök asszonnyal közösen tekinthettük meg a Millenárison rendezett „Álmok álmodói” kiállítást.

A 8./b osztály diákjait Csorba László professor emeritus, a reformkori magyar történelem jeles kutatója, a kiállítás kurátora, a Nemzeti Múzeum volt főigazgatója vezette végig a magyar feltalálók életét és találmányait bemutató tárlaton.

Ganz Ábrahám kéregöntésű vasúti kerekétől, Kandó Kálmán villanymozdonyán és az Eötvös-féle torziós ingán át Semmelweis Ignácig és az anyák megmentéséig járhattuk végig a magyar tudomány fejlődésének stációit.

Számunkra persze Semmelweis Ignác műtőasztalának másolata és a körülötte terjengő fertőtlenítőszag volt a legimpulzívabb élmény, hiszen hálával tekintünk arra az orvosra, aki 1829-1835 között gimnáziumunk növendéke volt, s egyfajta távoli osztálytársa az EKG ma élő diákjainak. A kiállítás egyik állomásán a dizelpápaként emlegetett Dr. Anisits Ferenc gépészmérnök csatlakozott hozzánk, hogy saját találmányát, a dízelmotort bemutassa, az orvostudomány fontos magyar eredményeiről (endo- illetve laparoszkópia) pedig Dr. Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója tartott interaktív, a tanulók figyelmét magával ragadó előadást. A diákok e ponton helyt állhattak egy szimulált műtét elvégzésében is.