Beszámoló a Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium 11. c osztályának erdélyi kirándulásáról

2022.06.02.-06.06.

Idén nyáron a 11./c osztály Erdélybe ment kikapcsolódni, Nagy-Magyarország nevezetességeit, látványosságait meglátogatni.
Június 2. :A találkozó kora reggel volt a Batthyány téren ahonnan két buszsofőr szállított minket Kolozsvárra. Itt lehetőségünk volt megtekinteni a belvárost és a Szent Mihály templomot. A belváros megszemlélése után megérkeztünk a lányok szállására, ahol mindenki elfogyasztotta vacsoráját. Ezután a fiúkat átvitték a Caramell panzióba.

Június 3.: Másnap korán keltünk, hiszen rengeteg program várt ránk. Meglátogattuk a parajdi sóbányát, ahol a sportosabb embereknek még röplabdázni is volt lehetőségük.
Tamási Áron sírjánál megemlékeztünk, majd csíkzsögödi szállásunk elfoglalása előtt megálltunk Korondon vásárolni.

Június 4.: A kirándulás harmadik napján elzarándokoltunk a csíksomlyói nyereghez a zsögödi plébániával. Az út mindössze 5 km volt, melynek megtétele után részt vettünk a búcsú főmiséjén. Hazazarándoklásunk útján páran még az egyedülálló Makovecz tervezésű templomba is betértek.

Június 5.:Az utolsó előtti napon volt szerencsénk megnézni a gyilkos tavat és megtenni egy 4 km hosszú sétát a Békás szorosban.
A nap végén Tusnádra is elutaztunk, hogy megkóstoljuk a híres borvizet. Íze és szaga miatt nem nyerte el sokak tetszését, de jótékony hatásai miatt merítettünk egy-két kulaccsal a gyógyvízből.

Június 6.: Haza-utunk napján Székelyudvarhelyen álltunk meg, ahol egy szívélyes és barátságos idegenvezetőnek köszönhetően sokat tanultunk erről a településről, Erdély legmagyarabb városáról. A székelykapuk alatt felsétáltunk egészen Orbán Balázs síremlékéig. Az utazás utolsó programjaként egy úgynevezett mini poliszt csodáltunk meg, ahol Erdély várait tekintettük meg makett formában.

A hazaút bár nem volt probléma mentes mindenki épségben hazaért. A kiruccanás alatt a huzamosabb ideig tartó egymásra utalás végett még jobban Összerázódott az osztály és hálásak voltunk az együtt töltött időért.

Bóna Zsuzsanna