10. A-sok osztálytábora a Balatonon 2021

Egy nyári tábor a Balaton partján mindig felcsigázó, de az élmények fokozhatók. Nyim településen 6 felhőtlen napot töltött el a Copertinoi Szent József osztály, közösségét építendő és egymás jobb megismerése végett. Az eredmény a következő tanévben bizonyára tetten érhető lesz.

Idén sem maradt el kalandunk a MÁV-val, de ezúttal saját hibából: eggyel későbbi vonatra váltottunk jegyet, így egy órát várakoztunk a Déli pályaudvaron, de sebaj! Mindez közösséget épít, így ezúttal rögtön a Balaton partjára sétáltunk, végül Devich tanár úr birtokára már úgy érkezett a társaság, hogy mindenki nagyon örült, bármely szobába is került.

A helyszín Nyim, egy 300 fős falucska Somogy megyében, melybe csak egy út vezet. Takaros házak, a kocsmároshoz még nem jutott el annak híre, hogy 18 év alattiakat nem szolgálhat ki bizonyos termékekkel és csönd. A falusiak mindenesetre már az első este megtudták, hogy mennyivel jobb, ha nem csak a tücskök ciripelését élvezhetik, hanem a tábortűz illetve a kinti étkezőasztal körül ülő gyerekek zaja is hallatszik. A reggelek így aztán általában egy kicsit később kezdődtek, de a 13 órakor induló buszon már rajta ültünk, irány a strand!

Szerencsére végig kiváló időnk volt, a víz hűsítő, de nem túl hideg, bőven volt iszap is, hogy a többieket meg lehessen dobálni, két csobbanás között pedig irány a röplabdapálya, idén a hálót is mi építettük rá. Megízleltük a helyi ízeket (lángos) is, de vacsorára magunknak főztünk igazi tábori étkeket, de vagy az éhség hatására, vagy mert kiváló volt a szakács, túl sok semmiből sem maradt (a 100 palacsinta pedig eltűnt…). Közben rengeteg limonádé fogyott, a végére már mindenki ismerte a receptet. Mindent összevéve kiváló hat napot töltöttünk el, sokak számára el nem múló emlékekkel távozhattunk. Köszönet illet mindezért 5 öregdiákot, akik munkaerővel, éjszakázással, sofőrködéssel segítették a zökkenőmentes lebonyolítást, valamint a Gimnázium 1687 Alapítványt, mely hozzájárult az anyagiak fedezéséhez.

Devich Dénes