Vissza a nyitóoldalra

Veni, vidi, vici

2012. március 11.
Akkor nehéz a zsűri dolga, ha jól felkészült csapatok közül kell kiválasztani a győztest, amikor csak alig mérhető különbségek döntenek a helyezések sorsáról. Ilyenkor a lemaradók bánata teljesen érthető, hiszen a sok készülésnek látszólag semmilyen eredménye sincs. Lelki szemeik előtt az olimpiai versenyzők lebeghetnek, ahol a győztes mindent vitt, a többiek pedig megszégyenülve kullogtak haza – ha engedték őket. Most azonban a hangsúly éppen az alapos felkészülésen volt, hiszen mind a 16 öt fős csapat úgy érkezett a Díszterembe, a verseny helyszínére, hogy kis szerencsével akár nyerhetett is. Viszont a végén mindenki elmondhatta, hogy lelkiismeretesen, sokat tanult, jó hangulatban és sok élmény közepette játékosan, ugyanakkor versenykörülmények között kamatoztathatta tudását, és tapasztalatokban gazdagodva térhetett haza, vagyis jött, látott és győzött.
Csütörtök délután mintha kísértetkastéllyá változott volna az iskola, mindenütt fehér lepelbe burkolózott szellemalakok vonultak csoportosan, viasztáblákkal és véres kardokkal kezeikben. Pedig valójában togába, előkelő római viseletbe öltözött diákok voltak, akik a hat éve megszakítás nélkül megrendezett certamen latinumra, vagyis latin versenyre készülődtek, magukkal hozva azon kellékeket, római recept szerint készült ételeket, melyek az indulás előfeltételei voltak. A mintegy 80 résztvevő 5 fős csapatokban Caesar életéből vett jeleneteket adott elő (a zsűri tagjai korábban végzett EKG-s diákok voltak), a híres dictator életével kapcsolatos tesztet töltött ki, a hadvezér polgárháborús leírásának részleteit próbálta lefordítani. Eközben nyelvtani teszt és sententia-ismereti játék színesítette a programot, majd következett a lakoma, ahol az elkészített ételeket el is fogyasztották a versenyzők. A helyezéseket végül valóban apróságok döntötték el, az első helyezett 10. CD válogatott az ezüstérmes 9. A-t 3 ponttal, a harmadik helyen befutó 10. B-t is mindössze 4 ponttal előzte meg, és még a 16. csapat is bőven 50 % felett teljesített. Ez is azt mutatja, hogy a résztvevők alaposan felkészültek, és tudásukat növelve térhettek haza.

Eredmények: 
1. helyezett: 10. CD – Farkas Ágnes, Hóber Orsolya, Horváth Magdolna, Tivadar Réka, Pálfalvy László 664 pont
2. helyezett: 9. A – Dénes Vilmos, Grébecz Fülöp, Käfer Soma, Kertész Róbert, Miterli Dénes, Varga Géza 661 pont
3. helyezett: 10. B – Ágoston Eszter, Bagyula Eszter, Győrbíró Nóra, Harkányi Gábor, Havasi Kristóf 660 pont

A csapatok nyereményei a hagyományoknak megfelelően latin nevű tárgyak, csokik, italok voltak, idén kiegészítve a dobogósok számára tortával és a latin kultúrával foglalkozó könyvekkel. Ezek beszerzését és a verseny lebonyolítását a Gimnázium 1687 Alapítvány 40.000 forinttal támogatta.

Devich Dénes

Kerületi Floorball BajnokságVissza a(z) versenyek oldalraKerületi Ping-pong bajnokság
Ezt a programot a
Gimnázium 1687 Alapítvány támogatta!
csütörtök (december 2.)
Szülői lelkinap - 1. adventi gyertyagyújtás
péntek (december 3.)
Történelem évfolyamvizsga, írásbeli 11. évf.
hétfő (december 6.)
Történelem évfolyamvizsga, szóbeli 11. évf.
Szaktanári fogadóóra
16:00-19:00
péntek (december 10.)
Olasz - francia délután
Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium és Kollégium Admin E-mail Levelezés (egyetemi.hu)