Vissza a nyitóoldalra

Teker(g)és az Őrségben

2018. július 6.

A Tarsusi Szent Pál osztály nyári tábora 2018 júniusában

 

Alig száradt meg a tinta a bizonyítványokon, a 10.b osztály máris vonatra szállt, hogy egy alig hat órás utazást követően Szentgotthárdon a vasparipát biciklire cserélvén nekivágjon az Őrség meghódításának.

A túra a Maketusz (Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség) hathatós közreműködésével került megrendezésre, az útvonalkiíráson és az extra programokon kívül az étkezést, de még a bicikliket is ők biztosították. Ezen felül a csapat élére állítottak egy, az őrségi tájakon öreg motorosnak – pardon, bringásnak – számító túravezetőt, Hornyák Miklóst, aki végigkalauzolt minket ezen a hat napon és majd 180 kilométeren. Köszönet neki, és helyi „megoldóemberünknek”, Légrádi Zoltánnak a sok segítségért és türelemért, akár csak a kísérő szülőknek, Szűcs Ferinek és Katának.

Részletes túraútvonalunk sok egyéb hasznos információval együtt megtalálható a bringasvandor.hu weboldalon – ez itt a reklám helye -, nagyvonalakban a Szentgotthárd – Őriszentpéter – Nádasd – Oszkó tengelyt jártuk, pontosabban tekertük be, hol aszfalton, hol pedig erdészeti, erdei utakra tévedve. Szálláshelyeink között szerepelt klasszikus kemping, majd Szentpéteren, azaz tőle 2 km-re a Keserűszerben, pacsirtaszavas, erdőszéli turistaszálló, Nádasdon hamisítatlan művelődési ház, míg az Oszkó melletti szőlőhegyen tradicionális borospince.

Sűrűn előfordult azért, hogy - ugyan fogcsikorgatva, de - letámasztottuk a bringát egy-egy kulturális program kedvéért. Apátistvánfalván, a magyar-osztrák-szlovén hármashatár közelében egy eredeti parancsnoki UAZ-zal megautókáztatta a lányokat a helyi hagyományőrző határőrmúzeum századosa, Szalafőn pedig megtekintettük a pityerszeri skanzent elménket (is) pallérozandó. Magyarföldön meglátogattuk a Rudolf Péter és Rátóti Zoltán építette gerendatemplomot, de Őriszentpéteren jártunk egy olyanban is, amit még IV. Béla királyunk építtetett. Magyarszombatfán kipróbálhattuk magunkat a fazekas mesterségben.

Volt alkalmunk lazítani a Hársas-tónál, fürödtünk a Zalalövő melletti Borostyán-tóban és eltörtük az Ofő lábujját Gersekaráton strandfocizás közben. Apropó foci: azért a VB-ről sem maradtunk le teljesen a falusi szórakoztatóipari egységeknek köszönhetően. Az Argentína – Nigéria mérkőzés kifejezetten érdekesnek bizonyult, ha nem is a pályán történtek miatt. (Azt észrevették, hogy a meccsen többen fogták Maradonát, mint Messit?)

A legnépszerűbb programnak az íjazás - és az azt követő nyílvesszőkeresés - bizonyult, erre a hét során kétszer is nyíl-t alkalmunk. A Keserűszerben az Őrállók Alapítvány ismertetett meg bennünket a tradicionális magyar harcművészettel (íj, szablya, kopja, hajító csillag), és azzal, hogy „minden lehetséges annak, aki hisz” (Mt. 9,23). Ez utóbbiról abban az alig fél órában bizonyosodtunk meg, amikor mindenféle valós vagy koholt indokkal és ürüggyel lenyomattak velünk 100 fekvőtámaszt. Fiatalok és öregek, fiúk és lányok, ha nyögvenyelősen is, de teljesítették a kihívást. Egy másik alkalommal Nádasdon az Európa Bajnok Hétdombi íjászok vezetésével lőhettünk habosított jegesmedvére és oroszlánra.

Összességében a kirándulás jó hangulatban telt, kivéve persze közvetlenül az emelkedők előtt és rajtuk. Mivel az Őrség csodaszép, ugyanakkor meglehetősen dimbes-dombos vidék, így a társaság hangulatgörbéje viszonylag sűrű kilengéseket mutatott, de a végeredmény mindenképpen messze a pozitív tartományba esik, nagyon jól éreztük magunkat.

Az Őrség pedig olyan, mint a biciklizés: nem lehet elfelejteni.

NB

o.f.

Ady-nyomozás ErdélybenVissza a(z) kirándulások oldalraSzalamandra-tábor
Ezt a programot a
Gimnázium 1687 Alapítvány támogatta!
hétfő (december 6.)
Szaktanári fogadóóra
16:00-19:00
péntek (december 10.)
Olasz - francia délután
szombat (december 11.)
Munkanap
hétfő (december 13.)
Lelkinap
hétfő (december 20.)
Osztálykarácsonyok délután
Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium és Kollégium Admin E-mail Levelezés (egyetemi.hu)