Vissza a nyitóoldalra

Szalamandra tábor 2017

2017. május 28.

Ebben az évben április 30.-án és május 1-jén vehettünk részt a Szalamandra táborban, ugyanis az első áprilisi időpontot elmosta a hó.

Április 30-án vasárnap reggel 10-kor találkoztunk Újpest-Városkapunál, ahonnan busszal Pilismarótra utaztunk. A csomagok kipakolása után három csapatba rendeződtünk, majd megkaptuk a feladatainkat: vízminőség mérése, biodiverzitás és az erdő fáinak átlagéletkorának meghatározása. Eszközöket is kaptunk: nagyítót, mikroszkópot, állat-, növény-, ürülék- és lábnyomhatározókat, amelyekkel a vizsgálatokat végeztük.

Egy rövid séta után a Rám-szakadék felé a Szent-fa kápolnához értünk, amely az első vizsgálati pont volt. Itt a mi csapatunk a fák átlag életkorának meghatározását kapta. Egy 20 m2–es területen 10 fának kb. 1 m magasságban megmértük a törzse kerületét, és megnéztük a fajtáját, majd az adatokból, valamint a határozók segítségével kiszámoltuk az életkorukat: a legidősebb fa, amit vizsgáltunk, 72 éves volt. A legöregebb fa, amit láttunk, 220 éves volt. A többi csapat ezalatt a biodiverzitást mérte, és a vízminőséget vizsgálta.

A mérések végeztével tovább indultunk a második vizsgálati pontra, ahol a csapatok feladatot cseréltek. Mi kaptuk a vízminőség elemzését. Gumicsizmával a patakba mentünk, és  szűrő segítségével megfogtuk a patakban élő állatokat, amelyeknek jelenlétéből következtetni lehet a víz minőségére. Tizenhat féle makro gerinctelen állatot találtunk, köztük piócát, álkérészeket és erezett kérészeket, amelyek csak kiváló minőségű vízben élnek.

Este hat órára értünk vissza a szálláshelyünkre, ahol a vacsora és a jegyzőkönyvek kitöltése után kártyáztunk és társasoztunk.

Hétfőn reggel kilenckor indultunk a harmadik vizsgálati pontra, a Szőke-forrás-völgybe. A csapatunknak már csak egy feladat volt hátra: a biodiverzitás-mérés. Elindultunk az erdőbe, hogy lábnyomokat és állatokat keressünk. Szerencsénk volt, ugyanis kilenc állat nyomára bukkantunk, köztük vaddisznóéra és szarvaséra.

A nyomok begyűjtése után megvártuk a többieket is, hogy végezzenek a patakelemzéssel és az erdő életkorának meghatározásával, majd vissza mentünk a szállásra. Ebéd után hozzákezdtünk a plakátok készítéséhez, majd a 17:14-kor induló busszal vissza jöttünk Pestre.

Összességében egy élménnyel teli hétvégét zárhattunk le, sok érdekes dolgot tanultunk, belekóstolhattunk az ökológiai mérésekbe, és ami a legjobb volt benne, hogy kint lehettünk a természetben, egy gyönyörű helyen, ahova szívesen vissza mennék.

Jóború Kitti (11.C)

Csillagvizsgálat és éjszakai túraVissza a(z) kirándulások oldalraEKG Nagytábor
Ezt a programot a
Gimnázium 1687 Alapítvány támogatta!
vasárnap (november 28.)
Advent 1. vasárnapja
csütörtök (december 2.)
Szülői lelkinap - 1. adventi gyertyagyújtás
péntek (december 3.)
Történelem évfolyamvizsga, írásbeli 11. évf.
hétfő (december 6.)
Történelem évfolyamvizsga, szóbeli 11. évf.
Szaktanári fogadóóra
16:00-19:00
Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium és Kollégium Admin E-mail Levelezés (egyetemi.hu)