Vissza a nyitóoldalra

Szabadság-harcaink – határainkon kívül és belül

2015. március 13.

Ezzel a címmel valósulhatott meg a Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium és Kollégium, illetve a Románia egyetlen magyar nyelvű drámatagozatát működtető Plugor Sándor Művészeti Líceum határokon átívelő kreatív projektje 2014. október 19-e és 24-e között Sepsiszentgyörgyön. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának HATÁRTALANUL! programja által támogatott esemény 26 budapesti média- és drámaszakkörös tanulót, illetve 23 sepsiszentgyörgyi „drámás” diákot mozgatott meg.

A zömmel tizenöt-tizenhét éves fiatalok körülnéztek kicsit a székely világban, alternatív ’56-os történelemórát hallgattak, fogadásra voltak hivatalosak Sepsiszentgyörgy polgármester-helyetteséhez, s október 23-án bekapcsolódtak a város ünnepélyes, fáklyás megemlékezésébe is. Megdöbbenéssel hallgatták vendégük, id. Bordás Attila elbeszélését, akit 1958-ban az 1848-as emlékmű megkoszorúzásáért börtönöztek be – tizenévesen.

Idejük nagyobbik részében a diákok gondolatébresztő filmekkel és szövegekkel, a városi Tamási Áron Színházban s a drámatagozat vizsgáin látott, inspiráló színpadi produkciókkal ismerkedtek – hiszen legfontosabb feladatuk mégiscsak az volt, hogy kiscsoportos alkotómunkában együtt keressék a választ: Mit jelent a szabadság, ma, nekünk, tizenhat és negyvenévesen, Magyarországon és a Székelyföldön? Mit kezdhetünk a politikai s emberi értelemben vett határainkkal?

S a kisfilmek és színpadi jelenetek, amelyek az expresszionista színház, a kortárs tánc, a dokumentarista mozi s az asszociatív filmkollázs módszereit, lehetőségeit próbálgatva (időnként tán határaikat feszegetve) születtek a diákok önálló produkcióiként, kérdeznek tovább: Mit jelent 1956. október 23-a a határokon túl, az erdélyi magyarságnak, akik akkor már nem tartoztak az anyaországhoz? Miért függünk a kapcsolatainktól, a szenvedélyeinktől, a társadalmi elvárásoktól, a technika világától? Tudunk-e, merünk-e, akarunk-e szabadok lenni – s jó volna-e mindentől elszabadulnunk?...

Tapasztalataikat napról napra internetes útinaplóban is megfogalmazták, a projekt pedig – „márciusban újrakezdjük!” – 2015 tavaszán folytatódik. Március 15-e kapcsán az erdélyi diákok érkeznek majd Budapestre, hogy egy másik történelmi kor s egy másik város perspektívájából újból ránézzenek, rákérdezzenek: „ilyen nagy dolog a szabadság?” S az együttes munka, a születő barátságok, a gyarapodó ismeretek, a közös és mégis olyan más anyanyelv élményében megfürödve talán azt is sikerüljön megfogalmazniuk: miközben a szabadságot keressük, tán a gyökereinkhez is közelebb kerülhetünk.

Bécsi tanulmányi kirándulás 2014Vissza a(z) kirándulások oldalraPolak, Wegier, Dwa Bratanki
hétfő (január 31.)
Zsolozsmát imádkozik a héten az iskola diákjaiért a 9. A osztály
péntek (február 4.)
Iskolmise a Szent Anna és Szent Ferenc sebei templomokban
07:30
Jótékonysági koncert a díszteremben
17:00
hétfő (február 7.)
Zsolozsmát imádkozik a héten az iskola diákjaiért a 9. B osztály
SZMK értekezlet
17:00
Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium és Kollégium Admin E-mail Levelezés (egyetemi.hu)