Vissza a nyitóoldalra

Pénzügyi ismeretek középiskolásoknak

2011. október 5.
Az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) egyedülálló képzési programot indít a magyarországi pénzügyi kultúra fejlesztése érdekében. A 2011 októberében megvalósuló, négyrészes internet-televíziós pénzügyi kurzus keretében gyakorló takarékszövetkezeti és takarékbanki szakemberek ismertetik meg a középiskolás fiatalokat a megtakarítási és hiteltermékek különféle típusaival, a pénzügyi válság elleni védekezés lehetőségeivel és a takarékszövetkezetek működési sajátosságaival. A programba országszerte 45 középiskola mintegy 1200 diákja kapcsolódik be szervezett formában, de az interaktív online előadásokat minden érdeklődő figyelemmel kísérheti a Pénzportál (www.penzportal.hu) internetes felületén.

„A jelenlegi válság különösen rávilágított arra, milyen fontos, hogy saját kezünkbe vegyük pénzügyeink irányítását” – mondta Varga Antal, az OTSZ ügyvezető igazgatója a programban közreműködő középiskolai tanároknak tartott tájékoztatón. „Az alapvető pénzügyi ismeretek oktatását érdemes minél fiatalabb korban, de legkésőbb a középiskolás években elkezdeni, hiszen csak így válhatnak a gyerekekből olyan fiatal felnőttek, akik tudatosan és megalapozottan képesek dönteni pénzügyeikről. A 100 százalékban magyar tulajdonú, országszerte 1800 fiókkal rendelkező takarékszövetkezeti csoport elkötelezett amellett, hogy a jövőben még aktívabb szerepet vállaljon a lakosság pénzügyeiben, és ezzel párhuzamosan az általános pénzügyi kultúra fejlesztésében is.”

A „Pénzügyi ismeretek középiskolásoknak” című internet-televíziós oktatási sorozat 2011 októberében minden csütörtökön délután 3 órától nyújt betekintést a pénzügyekbe. Egy-egy foglalkozás három részből épül fel: egy kb. 30 perces online előadásból, egy 15–20 perces interaktív szemináriumból és az iskolákban, a helyi tanárok által megtartott 10–15 perces konzultációból. A középiskolás diákok nyelvén megfogalmazott, ábrákkal és szemléletes példákkal illusztrált előadások megismertetik a fiatalokat a pénzforgalom alapjaival, a különféle számlacsomagokkal, a bankkártyák használatával, az internetes bankolás és internetes vásárlás szabályaival, a különféle megtakarítási formákkal. A diákok megtudhatják, hogy milyen hiteltípusok vannak, mire kell figyelni hitelfelvétel előtt, milyen kockázatok, váratlan események merülhetnek fel a hitelfelvétel során, és hova fordulhatnak az ügyfelek, ha panaszuk van. Az előadók bemutatják a takarékszövetkezetek működésének sajátosságait és sokrétű szolgáltatásait, illetve olyan aktuális témákra is kitérnek, mint a pénzügyi válságok kialakulásának okai és a velük szembeni védekezés lehetőségei. Az interaktív szemináriumok során a monitorok előtt ülő diákok az interneten keresztül feltehetik az adott témákhoz kapcsolódó kérdéseiket, amelyekre az előadók szintén válaszolnak az élő adások keretében. 

A négy online előadás és interaktív szeminárium archív változata egy éven át mindenki számára, korlátozások nélkül elérhető marad a Pénzportálon (www.penzportal.hu), a kapcsolódó tananyagokkal (prezentációs ábrákkal, fogalommagyarázatokkal, ajánlott irodalomjegyzékekkel) együtt. A teljes kurzus megtekinthető a – főként középiskolásoknak szóló, gazdasági-pénzügyi ismeretterjesztő előadásokat tartalmazó – Szabadsuli (www.szabadsuli.hu) honlapon is. A program befejezését követően az előadássorozat anyagából DVD is készül, amelyet a takarékszövetkezeti hálózat minden érdeklődő középiskolának eljuttat.

Az oktatási program műszaki megvalósítását és internet-televíziós közvetítését a Pénzportált is üzemeltető TAS-11 Kft. (www.tas.hu) biztosítja.

Az előadások időpontjai és témái:

2011. október 6. 15:00 óra
Passzív üzletág (számlavezetés, bankkártya, megtakarítási termékek)

2011. október 13. 15:00 óra
Aktív üzletág (hitelezés)

2011. október 20. 15:00 óra
Válság és tőzsde

2011. október 27. 15:00 óra
Bankrendszer - Takarékszövetkezeti rendszer


További részletekért keresd Dankházi tanár urat.
1. Hadik András Hagyományőrző Jótékonysági BálVissza a(z) programok oldalraGólyabál
hétfő (január 31.)
Zsolozsmát imádkozik a héten az iskola diákjaiért a 9. A osztály
péntek (február 4.)
Iskolmise a Szent Anna és Szent Ferenc sebei templomokban
07:30
Jótékonysági koncert a díszteremben
17:00
hétfő (február 7.)
Zsolozsmát imádkozik a héten az iskola diákjaiért a 9. B osztály
SZMK értekezlet
17:00
Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium és Kollégium Admin E-mail Levelezés (egyetemi.hu)