Vissza a nyitóoldalra

Öregdiákunk a Pekingi döntőben

2011. szeptember 12.

Leventéről azt kell tudni, hogy a Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnáziumból elsőként vállalkozott a nagy kínai kalandra. Már a gimnázium évei alatt, a 11. osztály befejezését követően egy nemzetközi cserediák szervezet, az AFS ösztöndíjával Kínába utazott, hogy egy évig kínai gimnáziumba sajátítsa el a kínai nyelvet és közvetlen közelről ismerje meg a kínai kultúrát, Kína mesés világát. Leventét annyira magával ragadta a távol-keleti ország, hogy miután kitűnőre leérettségizett és megírta könyvét élményeiről „A magyar sárkány - Egy év Kínában gimnazistaként“ címmel - ami a Papiruszbook Kiadó gondozásában jelent meg 2008-ban -, ismét visszatért Kínába.

2007-ben a Kínai Népköztársaság egyéves állami, nyelvi tanulmányi ösztöndíját elnyerve a Shanghai-i FUDAN Egyetemen kínai nyelvet és gazdasági nyelvet tanult egy évig, majd a sikeres felvételi vizsgákat letéve 2008-ban megkezdte kínai nyelven tanulmányait a Shanghaj-i Fudan Egyetem Turizmus Management Szakán, ahol most III. évfolyamát fogja befejezni. Az egyetem megkezdésével aktívan kapcsolódott be és vesz részt az egyetemi életben, a nemzetközi diákok egyik vezetője lett.

És hogy tényleg mennyire magáévá tette Kínát, az jól mutatja ez a mondhatni világraszóló eredmény. Levente, mint a Fudan Egyetem egyik nemzetközi diákja részt vett a kínai Oktatásügyi Minisztérium és a Konfuciusz Intézet által szervezett „Kínai nyelv sztárja“ elnevezésű versenyen. A verseny keretében kínai egyetemen tanuló külföldi diákok mutathatják be széleskörű kínai ismereteiket és mérhetik össze egymással tudásukat, mindezt a TV közvetítése mellett. A verseny igen komoly, amolyan „ki mit tud“ jellegű megmérettetés, mert a kiváló nyelvtudásnál több mindent kell felmutatni, így azt, hogy a versenyző mennyire ismeri a kínai történelmet, irodalmat, kultúrát valamint egy kis előadással is kell készülni. Ez a rövid produkció lehet egy kínai dal eléneklése, egy kínai néptánc bemutatása vagy akár kínai harcművészeti bemutató is. A műsör népszerűségét jelzi, hogy az állami televízió, a CCTV4 az egész versengést közvetíti, és az augusztus 28-ai döntőt főműsor időben élőben adják le egész Kínában. Tehát tulajdonképpen a versenyt a hazai tehetség-kutató műsorokhoz lehetne hasonlítani, csak azzal nehezítve, hogy minden kínai nyelven zajlik külföldi diákok számára.

Horváth Leventének az egész Öregdiák Egyesület nevében gratulálunk figyelemreméltó teljesítményéhez, és közösen szorítunk és drukkolunk neki, hogy a pekingi döntőben minél jobb eredményt érjen el ezzel is emelve hazánk és gimnáziumunk hírét. Csatoltan olvashatjátok a Magyar Nemzet-ben megjelent cikket a részletekkel.

Budapest, 2011. 06. 08.

dr. Horváth Marcell
az Öregdiák Egyesület elnöke

Újabb elismerésVissza a(z) Öregdiákok oldalraElső Öregdiák Sportnap
hétfő (január 31.)
Zsolozsmát imádkozik a héten az iskola diákjaiért a 9. A osztály
péntek (február 4.)
Iskolmise a Szent Anna és Szent Ferenc sebei templomokban
07:30
Jótékonysági koncert a díszteremben
17:00
hétfő (február 7.)
Zsolozsmát imádkozik a héten az iskola diákjaiért a 9. B osztály
SZMK értekezlet
17:00
Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium és Kollégium Admin E-mail Levelezés (egyetemi.hu)