Vissza a nyitóoldalra

Lengyel testvérkapcsolat 2013

2013. december 28.
Gyerekek, mi lehet ez széles föld felett
szebb dolog az lengyelnél?
Miért fogadjunk lengyelt? Azonfelül, hogy szép, okos kedves és bájos? Egy lengyel tulajdonképpen társad lehet bármiben, amit magad is szeretsz csinálni. Elkísér akárhova, este elviheted várost nézni, málnaszörpözni szalmaszállal, esetleg szövetkezni és többen megrohamozni a Duna partot. Tanulhatsz tőle kultúrát, nyelveket. Megismertet a helyi, nemzeti szokásokkal, teljesen új világszemléletet ad. Egyszóval megéri, főleg, hogy az az öt nap valóban felhőtlen, az órákra való készülést kiváltja az intenzív kulturálódás.
A meghitt, hosszú séták Buda és Pest kanyargós utcácskáiban utánozhatatlanok, a ki nem mondott szavak izgalma, mikor megfoghatóvá válnak a gondolatok. Este a várban, csavargással kitöltve azt a maradék fél órát, mielőtt találkoznánk a többiekkel. Egy pillanat alatt kilendülve a filozofikus hangulatból, amint játszi könnyedséggel kezet rázunk a társaság másik felével. A helyi szokások, szlengek megismerése, a humoros helyzetek, a „beülős helyek” félhomályában kavargó arcok, a hűvös éjszakában való hazafelé botladozás, barátiasan átkarolva egymást, az elejtett szavak, szemvillanások mind-mind hiányozni fognak. Az ember maga sem hitte, hogy képes ilyen összhangra és megnyílásra egy idegen előtt. Ez valami egészen új. Még a jól ismert Batthyány tér is más színben tűnik fel. Kivilágított épületek, hidak, szurokfekete Duna, csípős őszi levegő, málló levelek, házak körvonala a lámpafénynél. Most értelmet nyernek. Feltűnnek apró dolgok, amik mellett három éve elmegyünk. Mintha mi is először járnánk itt. Csillogó szemmel mutogatunk jobbra-balra; Parlament, kombínó, Margit sziget – s ők nagy szemekkel figyelik, nézik, isszák magukba a hely szellemiségét, szépségét, illatát… 
Tengernyi érzés, hangulat és emlék mindössze öt nap alatt. Picit megfoghatatlan, picit álomszerű. Egy hatalmas, összefolyó mámor-massza az egész, amit bizony átkozottul nehéz elengedni és minél többet gondolunk rá, annál jobban hiányzik…
Úgyhogy én már a búcsú pillanatában alig várom a jövő év októberét, amikor is az elsők között jelentkezem Lengyelországba!
Kondorosy Csenge 


A lengyel testvériskolai program margójára
Október elején a lengyelországi zegocinai testvériskolánkból 23 gimnazista diák 4 tanáruk kíséretében látogatott Budapestre. Ez immáron a 9. diákcsere program volt a 2007. óta együttműködő két gimnázium között. Gazdag programmal sikerült várni őket, volt abban budapesti városnéző túra, tihanyi és veszprémi kirándulás hajókázással egybekötve a ködös Balatonon, izgalmas megpróbáltatások a csillebérci Kalandparkban, sportnap az iskolában, ahol a mi diákjainkkal mérhették össze erejüket kosár- és röplabdában, megnéztük a felújított Erkel Színházban a Háry János előadást, a Campona bevásárló központban a Csodák Palotáját és a Tropicariumot, és a program befejezéseként az iskola szponzora jóvoltából egy hajós városnéző sétára indulhattunk a Dunán az esti Budapesten.
Hogy miért csináljuk? Mert jó új barátokat szerezni és a régiekkel ismét találkozni, megmártózni egy másik nép kultúrájában, idegen nyelven társalogni, nézni, ahogy kóstolgatják a magyar ennivalókat, izgulni, hogy vajon ízlik-e, és alig várni, hogy jövőre nekünk is izgalmas élményekben lehessen részünk Lengyelországban.
Hálásan köszönjük a magyar fogadó diákoknak és szüleiknek, családjaiknak a nagyon lelkes részvételt, s hogy komoly felelősséggel vállaltak részt abban, hogy a lengyel diákok nagyon kellemes hat napot tölthessenek itt nálunk és pozitív élményekkel gazdagon térhessenek vissza hazájukba.
Zsolt Péterné Tóth Andrea
szervező tanár

Közelről a távoli BécsigVissza a(z) kirándulások oldalraLatinos kirándulás Balácapusztára
Ezt a programot a
Gimnázium 1687 Alapítvány támogatta!
vasárnap (november 28.)
Advent 1. vasárnapja
csütörtök (december 2.)
Szülői lelkinap - 1. adventi gyertyagyújtás
péntek (december 3.)
Történelem évfolyamvizsga, írásbeli 11. évf.
hétfő (december 6.)
Történelem évfolyamvizsga, szóbeli 11. évf.
Szaktanári fogadóóra
16:00-19:00
Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium és Kollégium Admin E-mail Levelezés (egyetemi.hu)