Vissza a nyitóoldalra

Latinverseny Aquincumban

2011. augusztus 31.
Polgárnak - városi lakónak - lenni kényelmes. Így volt ez már az ókorban is, amikor a vidéki lakosság és a katonaság számára a városi lét a tunyulás és fényűzés jelképe volt, és ez tudatosult az EKG diákjaiban is, mikor a verseny kezdetén ezt a történetet meghallották. Az Aquincum Polgárvárosban megtartott viadal aztán meg is mutatta, hogy még a Rómától távol eső kisváros polgársága is mekkora kényelemben élhetett. A különböző feladatok során kiderült, hogy az oppidum lakói mennyire szerettek volna a fővároshoz hasonló körülmények között élni, ezért aztán építettek maguknak színházat, fürdőt, szentélyeket, piacot és vízvezetéket is. De nem kizárólag az építmények, hanem az öltözködés, a viselkedés és a szórakozás is a rómait akarta utánozni. Erre az ásatások során előkerült és a múzeumban kiállított tárgyakból lehet következtetni. Az ide látogatók számára már ezen emlékek megtekintése is nagy izgalmat jelenthet, de sokkal hatásosabb volt a verseny keretein belül felölteni a korhű ruhákat, mozaikokat rakosgatni, római társasjátékokkal játszani – ettől vált igazán élővé az élmény. A múzeum pedagógusai pedig ki is próbáltattak mindent a versenyzőkkel, így vált a koncentrált küzdelem egyrészt önfeledt szórakozássá, másrészt a római kultúráról szóló ismeretek elmélyítésévé.
Ugyanakkor nem maradtak el a hagyományos versenyszámok sem, a babérfa árnyékában memoriterek citálása, amikor a 2000 éves kövek újra Cicerót és Vergiliust hallhattak eredeti latin nyelven. A fürdőben Martialis a hely szellemét idéző pajzán verseit fordították magyarra a csapatok, a színházban pedig mitológiai történeteket adtak elő korhű ruhákban. A kőgyűjteménynél a régi feliratok értelmezése zajlott, a múzeumban a kiállított tárgyak és magyarázó szövegek segítségével töltöttek ki egy kérdéssort. Végül - bár végig erősen fújt a szél - mindenki kipirulva, többen leégve, de élményekkel telve gyűlt össze az eredményhirdetésre, ahol kiderült, hogy a versenyt a 9. a osztály lányválogatottja nyerte Kántor Sára, Kaltenecker Nóra, Szalai Borbála, Tóth Johanna összeállításban, akiket Gilyén Mátyás tanár úr készített fel.
Köszönjük a támogatást a 2008-ban végzett fiúosztály tagjainak, hogy segítették a verseny lebonyolítását. Köszönjük a Gimnázium 1687 Alapítvány anyagi támogatását, valamint köszönjük a sok segítséget a múzeum dolgozóinak is, akik részvételükkel és érdekes feladataikkal emelték a verseny színvonalát. Nélkülük bizonyosan „iskolaszagúbb“ lett volna ez a viadal. Éppen ezért mindenkit bátran bíztatunk, hogy amikor Aquincumba látogat, keresse fel őket és kérjen tőlük útmutatást a polgárváros falai között.
Devich Dénes
Kultúr körök – Kultúr korokVissza a(z) versenyek oldalra
Ezt a programot a
Gimnázium 1687 Alapítvány támogatta!
vasárnap (november 28.)
Advent 1. vasárnapja
csütörtök (december 2.)
Szülői lelkinap - 1. adventi gyertyagyújtás
péntek (december 3.)
Történelem évfolyamvizsga, írásbeli 11. évf.
hétfő (december 6.)
Történelem évfolyamvizsga, szóbeli 11. évf.
Szaktanári fogadóóra
16:00-19:00
Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium és Kollégium Admin E-mail Levelezés (egyetemi.hu)