Vissza a nyitóoldalra

Kollégáink az országos fizikatanári ankéton jártak

2021. november 4.

 

A 2020 tavaszára szervezett 63. Ankétot a járványhelyzet miatt elhalasztották és most, 2021. október 22 és 25 között rendezték meg Vácott A klíma fizikája, a fizika klímája címmel. A szakmai programok a Váci Piarista Gimnáziumban voltak, a plenáris előadások délelőttönként a díszteremben leginkább az ankét témájához kapcsolódtak. Az előadások közti szünetben és az esti programok végeztével lehetőség nyílt kötetlen szakmai és baráti beszélgetésekre, kapcsolatépítésre is.

Délutánonként eszközbemutatók és műhelyfoglalkozások voltak párhuzamosan, ahol ki-ki érdeklődése szerint választhatott témát vagy bemutatót. A kollégák saját készítésű és fejlesztésű eszközei mellett cégek is bemutatták rendelhető tanszereiket, kísérleti eszközeiket. Ezekből a bemutatókból sokat lehetet tanulni, új ötleteket, kísérleti elrendezéseket, megvalósítási trükköket. A műhelyfoglalkozások nagyjából 40 peres egységekben kiscsoportos beszélgetések, kísérletezések, néha előadások voltak egészen sokféle témában - akár az ankét fő vonalához kevésbé kapcsolódóan is- pl kvantummechanika bevezetési lehetőségei, légkörmodellezés, repülés fizikája, okostelefonhoz kapcsolódó hangtani kísérletek, RFID technológia és mindennapi használati lehetőségei, természettudományos projektek, táborok beszámolói, lézerlabirintus, stb.

Bár a résztvevők közül legtöbben régóta gyakorló pedagógusok, voltak egyetemi hallgatók és doktoranduszok is. Vasárnap este egy kísérletbemutató show zárta az aznapi programot, amelyben az előadóknak 10 percük volt saját kísérleteiket prezentálni. Itt is egészen változatos jelenségeket láthattunk, meghallgathattunk egy köcsög-PVC-borosüveg hangszereken játszott zeneszámot, láttunk villámokat és szikrákat, repülő ping-pong labdákat, világító szálon állóhullámokat, az udvaron pedig vizes, illetve levegős rakéták fellövésének lehettünk tanúi. Hétfő délelőtti előadások után már csak az ankét ünnepélyes zárása és a díjak kiosztása volt hátra annak reményében, hogy a következő ankétra és találkozásra nem kell ilyen sokat várni.

 

Köszönjük szépen Igazgatónőnek, hogy az iskola támogatásával lehetővé tette, hogy részt vegyünk ezen a szakmai konferencián, találkozón! Bízom benne, hogy ezalatt a néhány nap alatt valamennyien gazdagabbak lettünk és új ötleteket szerezhettünk a mindennapi munkánkhoz.

 

Szádeczky-Kardoss Magdolna

 

Báró Eötvös József újratemetése ErcsibenVissza a(z) programok oldalraOktóber 23.-ai kisfilm a 10.D vel
hétfő (december 6.)
Szaktanári fogadóóra
16:00-19:00
péntek (december 10.)
Olasz - francia délután
szombat (december 11.)
Munkanap
hétfő (december 13.)
Lelkinap
hétfő (december 20.)
Osztálykarácsonyok délután
Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium és Kollégium Admin E-mail Levelezés (egyetemi.hu)