Vissza a nyitóoldalra

Károly Ireneusz Fizikaverseny

2022. május 26.

 

Idén 30. alkalommal rendezték meg Katolikus Iskolák számára a Károly Ireneusz Fizika Tanulmányi Versenyt, melyen iskolánk is sokadszorra vett részt. A verseny elsődleges célja a tehetséggondozás, különböző típusú feladatokkal minél több diákot megszólítani. A verseny három korosztály számára (7-8, 9-10. és 11-12. osztályosoknak) három különálló fordulóból áll:

  1. otthoni projektmunka: a tanulók decemberben kapnak egy témát, mely idén a kisebbeknek a napóra készítése, nagyobb korosztályban a napállandó mérése és napelemcellák vizsgálata volt, ezt kell csoportosan kísérletekkel alátámasztva feldolgozni és írásbeli beszámolót készíteni róla áprilisra.
  2. Írásbeli egyéni feladatmegoldás: a koronavírus óta ezt az iskolákban írják meg a tanulók két fordulóban. A feladatok legtöbbször valamilyen kísérlethez, videóhoz kapcsolódnak, összetettebbek, a fizika mélyebb megértését kívánják a versenyzőktől. Az első feladatsort a helyi kollégát javítják, a központi fordulóba továbbjutott dolgozatokat a zsűri javítja és értékeli.
  3. Kísérleti bemutató: A vírus előtt a versenyt hétvégén valamelyik katolikus iskolában rendezték meg, ahol a kísérleteket korcsoportonként két-két diák mutatta be, mint egy bazár, ahol a diákok is szavazhattak a legjobb kísérletekre, nem csak a zsűri választotta ki a legjobbakat. Az utóbbi két évben ezt otthoni videókészítéssel rendezték meg, minden iskola 5 perces kísérletbemutató videókkal pályázhatott, melyek értékelésénél az egyedi eszközök, kreatív megoldások is külön értékelési szempontot képeztek a fizikai tartalom mellett.

Iskolánkból idén a legkisebb korcsoportban az egyéni írásbeli fordulóban, illetve a 9-10. osztályosok közt az otthoni projektmunka készítésével indult. Almási János vezetésével a 9.A csoportja Gorka Simon, Mészáros Gergely, Szabó Ákos Gergő és Zelei Soma részvételével országosan 3. helyezést ért el. Munkájuk két részből állt, kormozott vasgolyó és hőmérő segítségével megmérték a napállandó értékét, illetve különböző napelemcellák viselkedését, teljesítményét vizsgálták, a mérési eredményeiket grafikonok, képek segítségével is dokumentálták. Jutalmul minden versenyző és felkészítő tanár oklevelet, illetve értékes könyvjutalmat kapott. Gratulálunk nekik!

 

Vissza a(z) fizika oldalraA fizikatanítás aktuális problémáiról
Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium és Kollégium Admin E-mail Levelezés (egyetemi.hu)