Vissza a nyitóoldalra

Jubileumi latinverseny 2015

2016. január 14.

Ebben az évben is, immár tizedszer kerestük a gimnázium legrómaibb csapatát. Összesen 28 civis vette fel a harcot.

Előfeladatként előre kiadott anyagok alapján diákjaink ismét tárgyakat: gladiust, volument, viasztáblát készítettek, szentenciákat tanultak. A verseny Julius Caesar kalandos élete köré épült, ezért el kellett olvasni a Suetonius Caesar életrajzát és az idevágó internetes anyagokat.

A megjelenés természetesen igényes korhű ruhában, ügyelve a részletekre is.

Délután 3 órakor római polgárok nemes asszonyok szolgálóleányaikkal együtt lepték el a gimnázium auláját, amely egyben nyílt napjára az eddigi összes verseny demonstrációs anyagát bemutatta. Miután leadták az ételeket és a tárgyakat, rögvest az első megmérettetés, egy gyors Caesar élete-teszt várt rájuk. A második feladat: egyeseknek az évfolyamnak megfelelő grammatikai kihívásoknak kellett megfelelni, miközben más csapatok a Julius leghíresebb tréfás vagy drámai történeteit (kalózok, Kleopátra, Rubico) kellett színpadra vinniük rövid felkészülés után. Majd a közös fordítás jöt, majd egy epigrammát kellett faragniuk Caesar sírjára vagy dicsőítésére. Ekkor már csak a szentenciákkal lehetett - akár dupla értékben is - pontokat szerezni. A versenyt - immár hagyományosan - lakomával zártuk. Ehhez kellett az Apicius szakácskönyvéből való ételeket elkészíteni, és minél élményszerűbben tálalni. A felhasznált anyagok árát az Alapítvány támogatásával, számla ellenében vissza tudtuk téríteni. Miután bemutatták a lakomára hozott ételeket , kulturáltan elfogyasztottuk a mediterrán ínyencségeket.

A rendrakás, pakolás után következett az eredményhirdetés: a győztes csapat tagjai a 12. a osztályból Oroszi Erzsébet, Fodor Teodor, Soha Bálint és Janák Dávid.

Senki sem tért haza üres kézzel: a díjak között szerepeltek a latin eredetű nevekkel reklámozott termékek: Urbi sós tallér, „tibi” csoki, Rege, Univer és Globus konzerv, praemium csokoládé és még rengetek egyéb latin nyelvű felirattal ellátott cikk, bizonyítva, hogy nem létezik marketing tekintélyes múltat sejtető nevek nélkül…

Minden csapat memoriae causa (emlék-)lapot, a győztesek diplomát (oklevelet) kaptak. Köszönjük a részvételt minden versenyzőnek, és a szervezők – Devich Dénes, Berthóty László, valamint a koordinátor, Gilyén Mátyás tanár úr - munkáját, és nem utolsó sorban a latinkedvelő öregdiákok, név szerint  Ungvári Dóri, Kondorossy Csenge, Annár Ági és Varga Géza háttérben nyújtott segítségét.

Évekkel ezelőtt ezt írtuk: „reméljük, hogy ez a hagyománnyá vált verseny megmarad (semper honos nomenque tuum laudesque manebunt, quae me cumque vocant terrae…), a játék és a tudás örömével ajándékozva meg diákjainkat.” Így lett, de hogy jövőre hogy alakul, még titok…

Berthóty László

A Julius Caesar által indított Acta Diurna riportere kapta mikrofonvégre a X. Certamen Latinum győzteseit a 12. A classisból: Elisabeth Russica, Valentinus Numquam, Theodorus Cirrus és David Ioanicus!

Valentinus: Remekül subtiliter sikerült a verseny, mivel Caesar nagy kedvencünk Teóval. Szerencsére forte az sem okozott gondot, hogy maxime felkészüljünk. Sajnálom, hogy hamarabb el kellett jönnöm, de a cohors így is lenyűgözően teljesített. :)

Elisabeth: Hatalmas élmény volt a megmérettetés, a legjobb, hogy be kellett öltözni. Ha majd évek múlva post multos annos visszatekintek, akkor ez egy csodálatos emlék lesz meminisse iuvabit. A kedvenc részem a lakoma volt sok-sok finomsággal. cena cum permultis delicatissimis :)

Theodorus: Négy év után végre nyertünk vicerunt! Jessz! Jól bevált exercitationes, kaja, latin... Minden jó volt.

David: Úgy érzem egy excellentissimus versenyt zártunk. Mind én, mind a csapattársaim, kitűnően teljesítettünk. A verseny sikeréhez elengedhetetlen volt az egészben sült csirke - darabokban. A versenyt megnehezítették rivales nostri, de hála a mi éghetetlen győzelmi vágyunknak, cupiditati vincendi és óriási tudásunknak scientiae ingenti, diadalmaskodtunk. Hadd, köszönjek el egy ideillő idézettel: „vis maior”.

Köszönjük az győztesek értékelő szavait.

 

 

Arkhimédész matematika verseny 2016Vissza a(z) versenyek oldalraKIDS Országos Függeszkedő és Mászó Bajnokság
Ezt a programot a
Gimnázium 1687 Alapítvány támogatta!
csütörtök (december 2.)
Szülői lelkinap - 1. adventi gyertyagyújtás
péntek (december 3.)
Történelem évfolyamvizsga, írásbeli 11. évf.
hétfő (december 6.)
Történelem évfolyamvizsga, szóbeli 11. évf.
Szaktanári fogadóóra
16:00-19:00
péntek (december 10.)
Olasz - francia délután
Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium és Kollégium Admin E-mail Levelezés (egyetemi.hu)