Vissza a nyitóoldalra

Ismét rózsafüzért imádkoztunk

2020. október 26.

 

Iskolánkba több, mint 700 diák jár, és bár sokan a vírusjárvány miatt hiányoznak az iskolából, így is szépen megtelt az iskola díszterme. Természetesen nincs akkora terme az iskolának, ahová egyszerre beférne 700 diák, így kisebb csoportokra, osztályokra bontva vonultak a diákok az osztályfőnökeikkel, vagy az órát tartó tanárokkal az iskola dísztermében, ahol némi bevezető után a máriapócsi madonna kegyképe előtt imádkoztuk a szentolvasót tizedekre bontva.

Érdekes, hogy a diákok nagyon komolyan vették ezt a közös imádságot, annál is inkább, mert általában a rózsafüzér nem a fiatalokra jellemző imamód. A rózsafüzért idős hívek kezén látjuk, ezért öreges szokásnak, és monotonnak tartják. Sok esetben „celebek”, vagy szex szimbólumok nyakán nyakláncként láthatjuk, provokatív szándékkal, vagy vaskos tudatlanságból. Nyilvánvaló, hogy fogalmuk sincs arról, hogy a rózsafüzér nem nyaklánc, vagy testdísz.

         A rózsafüzér ima eredetét a 15. századig vezetik vissza, és a hagyomány szerint Szent Domonkosnak szokták tulajdonítani, bár hasonló imaláncokat más vallásokban (muszlim, hindu, stb.) is találunk. Szent Domonkost gyakran úgy ábrázolják az oltárképeken, amint átveszi a Szűzanyától ezt az imaláncot. Később valóban a domonkosok voltak a rózsafüzér ima nagy terjesztői.

         A Szűzanya nagyon sok jelenés alkalmával szorgalmazta ezt az imádságot. A lourdesi látnok lánytól, Bernadettől is azt kérte, hogy imádkozza vele a rózsafüzért, miközben imádkozik, nézze őt. Tehát ez a lényege a rózsafüzérnek, hogy miközben az Úr életének fontos eseményein elmélkedünk, Máriára tekintünk, kérve, hogy vigye kéréseinket az Isten elé. Ezért ez az ima az Úr imájának tekinthető, ahogy mondani szoktuk: „Márián keresztül megyünk Jézushoz.

         Miért jó ima a rózsafüzér? Többek között azért, mert mérhető imádság. Ez első hallásra furcsán hangzik, hogyan lehet mérni egy imát? Sokszor érezzük szükségét annak, hogy valamiért imádkozzunk. Imádkozunk egy jó jegyért, betegeink gyógyulásáért, valamilyen esemény sikeréért, stb. De mit jelent ez az imádkozás? Ülök, és 5 percig, 10 percig gondolkodom rajta, vagy éppen elmondok egy fohászt? Ha felajánlok egy tized rózsafüzért, vagy elmondok egy egész rózsafüzért, esetleg minden nap elmondom valamilyen célért, érzem, hogy most imádkoztam, felajánlom Istennek az időmet, mert hát ez a legdrágább a mai ember számára. Ahogy előre haladunk a korban, egyre több minden lesz, amiért fontos lesz imádkozni, és ehhez az imalánc sem szükséges, az ujjaink „mindig kéznél vannak”.

         Azért is nagyon jó ima a rózsafüzér, mert nem feltétlenül magányos ima, nagyszerűen lehet közösségben imádkozni, még akkor is, ha ugyan távol vagyunk egymástól, de közös szándékra minden nap elmond valaki egy-egy tized rózsafüzért. Akár baráti körben is szétoszthatjuk a „titkokat”, és így bárhol is vagyunk, a nap bármely szakaszában is imádkozunk, ez közösségbe von bennünket az ima által.

         Imádkozzuk így vagy úgy a Szűzanya kedves imáját, Szent II. János Pál pápa is sokszor sürgette, és szorgalmazta a rózsafüzér imádkozását. Egészen biztos, hogy idővel meg fogjuk szeretni.

         Nézzük Máriát, és imádkozzunk az Úrhoz!

Domokos atya

        

 

 

Házirend távoktatás idejénVissza a(z) programok oldalra1956 – EKG – 2020
hétfő (október 18.)
Zsolozsmát imádkozik a héten az iskola diákjaiért a 11. B osztály
Szaktanári fogadóóra
16:00-19:00
kedd (október 19.)
Ásványtár és Biológiai Intézet - 9. évf.
péntek (október 22.)
Az őszi szünet előtti utolsó tanítási nap
Ünnepi megemlékezés az 1956-os forradalomról
Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium és Kollégium Admin E-mail Levelezés (egyetemi.hu)