Vissza a nyitóoldalra

II. Nagysándor József történelmi akadályverseny

2014. október 17.

Már kora reggel rövidnadrágos és sportcipős fiatalok gyülekeztek az akkor még meglehetősen barátságtalan, ködös időben a Batthyány téren, arra várva, hogy Mester Bálint tanár úr végigvezesse őket a Török Ignác aradi vértanúról, iskolánk volt növendékéről elnevezett váltófutás útvonalán. Mire a hat fős váltók első emberei 9 órakor elrajtoltak, a Hadtörténeti Múzeum előtti országzászlónál összegyűltek az osztálytársak is, akik fergeteges szurkolással bíztatták a célszalag felé érkezőket. A váltófutásban a 11.A. diadalmaskodott, megelőzve a 10.D. és a 12.C. osztályt. 

Ezután az osztályok – osztályfőnökeik vezetésével – elfoglalták helyüket a 10 kijelölt akadálynál, majd 10 órakor kezdetét vette az akadályverseny. A „Forradalom” nevű akadálynál – Kovács Katalin tanárnő és volt növendékünk, Szűcs Bálint irányítása mellett – az 1848/49-es forradalom és szabadságharc témaköréhez kapcsolódó feladatlapot kellett kitöltenie a diákoknak, amelyhez a helyes megoldásokat a Hadtörténeti Múzeum kiállításán találhatták meg. A „Leventeképzőben” a Baranta hagyományőrzők és Benyhe Bernát tanár úr vezetésével vívhattak egymással (természetesen védőfelszerelésben) a résztvevők, míg a „Nemzeti Dal” nevű akadálynál Király Miklós tanár úr tanított a fiataloknak Kossuth-nótákat.


Elsősorban a fiúk között volt népszerű a „Betyárvilág” és a „Huszárvágás”. Előbbinél légpuskás lövészet és karikás ostor pattogtatása volt a feladat (Devich Dénes tanár úr és Ferenczi János korhű betyárgúnyába bújt hagyományőrző irányítása mellett), utóbbi akadálynál pedig – Nagy Ottó tanár úr és 5 huszár vezetésével – lovaglásra, stilizált törökfejek lóhátról, szablyával való leütésére és a huszáregyenruhába bújásra került sor.


Izgalmasan alakult a „Falusi mulatság”, mivel a budavári sikló mellől a Köztársasági Elnöki Hivatal őrségével való diskurzust követően arrébb kellett költöznie a csapatnak. Szerencsére, Gilyén Mátyás tanár úr és iskolánk öregdiákja, Söjtöri Borbála leleményesen megegyezett a közeli vendéglátó egységgel, így innentől kezdve annak területén ropták a táncot élő népzenére az odaérkező osztályok. 

Népszerű volt a „Reformkori bazár” is, ahol Dankházi Gergely tanár úr 30 különböző tárgyat – a sakkórától a fényképezőgépig – adott át az osztályoknak, akiknek el kellett dönteni a tárgyakról, hogy vajon létezhettek-e már 1848/49-ben. 
Az iskolában két akadály is helyet kapott: a „Hadmérnöki iskola” keretében Vajda Tamás tanár úr játékmestersége mellett a budai várat próbálták meg elfoglalni stratégiai – történelmi feladatok során a csapatok, míg a „Vásári kavalkádban” a futóversenyen kapott zászlókra festettek címereket, illetve egyéb kézműves munkákat készíthettek a tanulók, Libárdi Karolina  tanárnő vezetésével. 

A verseny délután 16 órakor, a tervezett időpontban ért véget, és bár mindenki nagyon elfáradt, remélhetőleg sok-sok szép élménnyel gazdagodtak mind a diákok, mind a szervező és kísérő tanárok. Természetesen a versenyben helyezéseket is szoktak osztani, így ne hallgassuk el a végeredményt: első helyen végzett 1078 ponttal a 11.A. osztály, második lett 1063 ponttal a 12.C., míg – az alsó évfolyamosok „háziversenyét” megnyerve – a dobogó harmadik fokára a 9.C. osztály állhatott fel, 1032 pontot gyűjtve.

2014. október 15.

Nagy Bence, Kisfaludy László szervezők

Látogatás a Lajta Monitor MúzeumhajónVissza a(z) programok oldalraA Nagysándor verseny
Ezt a programot a
Gimnázium 1687 Alapítvány támogatta!
vasárnap (november 28.)
Advent 1. vasárnapja
csütörtök (december 2.)
Szülői lelkinap - 1. adventi gyertyagyújtás
péntek (december 3.)
Történelem évfolyamvizsga, írásbeli 11. évf.
hétfő (december 6.)
Történelem évfolyamvizsga, szóbeli 11. évf.
Szaktanári fogadóóra
16:00-19:00
Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium és Kollégium Admin E-mail Levelezés (egyetemi.hu)