Vissza a nyitóoldalra

Csíksomlyói búcsú és erdélyi kirándulás

2014. június 25.
„Boldog a méh, mely téged hordozott” – az idei búcsú jelmondata
Ebben az évben, mint annyi évvel ezelőtt is, látogatást tettünk Erdélybe. Az idei évben 448. alkalommal megtartott Csíksomlyói búcsún iskolánk 12 diákja, két tanári kísérője, Albert és Pácz tanár úr és Pácz tanár úr édesapja vett részt.
A mostani kirándulásunk egy kissé eltért az előző éviektől, mert az eddig megszokottól eltérően most egy másik zarándok- és kirándulócsoporttal együtt vágtunk neki a kilométereknek. Kiskunhalason csatlakoztunk a nagyobb busszal induló felnőtt csapathoz, és onnan nagyjából négy óra buszozás után megérkeztünk a határhoz. Az átkelés sikeres volt, senkit nem kellett visszafordítani, így folytathattuk utunkat Erdély történelmi helyeire. Állomásaink között szerepelt Arad, Déva, Nagylak, Farkaslaka, Székelyfürdő, Korond, Kolozsvár és még sok történelmi, híres és szép város. Szállásra Gyergyóújfalu kedves lakosainál találtunk, ahonnan minden nap nekivágtunk jobbnál jobb programjainknak. Megemlékeztünk Aradon a 13 vértanúról, fellibegtünk és lépcsőztünk Déva várához, meglátogattuk Tamási Áron és a legnagyobb székely, Orbán Balázs sírját, korongoztunk Korondon, megismerkedtünk Tordán a sóbányával, és kipróbáltuk, hogy vajon tényleg tizenhatszor halljuk-e vissza, amit bekiabálunk egy visszhangos járatba. Találkoztunk Böjte Csaba atyával, aki mesélt az általa alapított intézményekről, megismertük a taplászás művészetét, és végül, de nem utolsó sorban végig imádkoztuk a Szűzanya tiszteletére tartott szentmisét a Somlyó-nyeregben.
Az utolsó nap könnyes búcsút vettünk kedves vendéglátóinktól és az öt nap alatt megszokott meleg vacsora-hideg reggeli párostól, és nekivágtunk újra Erdélynek, bár, már visszafelé, úti célunk a magyar határ és Kiskunhalas volt, ahonnan egy átszállás után célba vettük Budapestet és a Batthyány teret. Az érkezés előtt még Albert-Tóth Endre tanár úrtól vettünk búcsút, így a 12 gyerkőc Pácz tanár úrral és édesapjával hódította meg a végcélt, ahonnan mindenki, a szélrózsa összes irányába széledt, és hazatérve kipihente a buszozás fáradalmait.
Pillis Bernadett 9.a
Róma örökVissza a(z) kirándulások oldalraKözelről a távoli Bécsig
Ezt a programot a
Gimnázium 1687 Alapítvány támogatta!
vasárnap (november 28.)
Advent 1. vasárnapja
csütörtök (december 2.)
Szülői lelkinap - 1. adventi gyertyagyújtás
péntek (december 3.)
Történelem évfolyamvizsga, írásbeli 11. évf.
hétfő (december 6.)
Történelem évfolyamvizsga, szóbeli 11. évf.
Szaktanári fogadóóra
16:00-19:00
Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium és Kollégium Admin E-mail Levelezés (egyetemi.hu)