Vissza a nyitóoldalra

Cipősdoboz-angyalok

2017. február 11.

Gyűjtést szerveztünk az iskolában, hoztunk mindenféle édességet, használt játékot otthonról. Heteken át cipősdobozokat dekoráltunk egy pincében. És karácsony előtt elmentünk néhány mélyszegénységben élő családhoz, hogy (mások által is gyűjtött) élelmiszert és ajándékot vigyünk nekik.

A VIII. kerületben vagy az esztergomi külvárosban járva elképesztő dolgokat láttunk. Egy nagypapa és egy nagymama neveli a fogyatékos unokát, aki rengeteg törődést igényel. A nagypapa nagyon beteg, a nagymama egész nap őket ápolja. Elromlott a mosógépük, de arra sincs pénz, hogy kihívják a szerelőt. Másutt egy anyuka neveli három gyerekét egy lakásban, ahol nincs fűtés, kikapcsolták a villanyt, de még a sötétben is látszott, hogy nincsenek bútorok sem. Képzeld magad ebbe a helyzetbe! Összeszorult az ember torka és a szíve.

Mégis, az volt a benyomásunk, hogy a családok, akiket megismertünk, a nyomor ellenére nagy szeretetben éltek, általában megbecsülték, amijük volt, és nagy szeretettel fogadtak minket is. Szembesülnünk kellett vele, hogy ezek az emberek nem feltétlenül a saját hibájukból vannak itt, és egyáltalán nem bunkók vagy rosszindulatúak, ahogy várni lehetett volna. Látnunk kellett, milyen igazságtalan ez az egész.

Másrészt amennyi energiát belefektettünk ebbe a munkába, azt ezerszer kaptuk vissza lélekben. Megrendítő és felemelő élmény volt, boldoggá tett, hogy tudunk adni. Nagyon jó volt meghallgatni őket és belelátni az életükbe, sok dologban változtatott a hozzáállásunkon. Ezekkel az emberekkel találkozva rádöbbentünk, hogy mennyi mindenért lehetünk hálásak, és milyen nevetségesek néha a  problémáink – tényleg az a legnagyobb bajom, hogy megkapom-e az új iPhone-t?... Szóval bármit is kaptunk, szebb lett tőle a karácsonyunk.

És azon is el kellett gondolkodnunk, hogy ez persze szép… de hát nem csak karácsonykor van szükség a segítségre…

Ez a cipősdoboz-projekt… mondhatni, már egy szívügy!

György Emma és mások

Pénteken adj vért, és ments meg 3 életet!Vissza a(z) programok oldalraEKG-pályaorientációs Nap
hétfő (január 31.)
Zsolozsmát imádkozik a héten az iskola diákjaiért a 9. A osztály
péntek (február 4.)
Iskolmise a Szent Anna és Szent Ferenc sebei templomokban
07:30
Jótékonysági koncert a díszteremben
17:00
hétfő (február 7.)
Zsolozsmát imádkozik a héten az iskola diákjaiért a 9. B osztály
SZMK értekezlet
17:00
Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium és Kollégium Admin E-mail Levelezés (egyetemi.hu)