Vissza a nyitóoldalra

Budapesten folytatódik „szabadság”-projektünk

2015. március 13.

„Szabadság-harcaink – határainkon kívül és belül”: az EMMI HATÁRTALANUL! programjának támogatásával 2014 októberében EKG-s diákok töltöttek öt napot Sepsiszentgyörgyön, hogy a Plugor Sándor Művészeti Líceum drámatagozatos diákjaival közösen járják körül az ’56-os forradalom ma is aktuális problémáit. Most, március 1 és 6 között pedig az erdélyi fiatalok időznek nálunk, hogy az EKG média- és drámaszakkörös tanulóival 1848 örökségéről elmélkedjenek.

 

A munka folyamatát megörökítő útinapló alább olvasható – a végeredményként létrejövő „kiállítási anyagot” pedig a gimnázium folyosóin lehet majd megtekinteni a március 15-ét megelőző napokban.

(Erdélyi együttgondolkodásunkat, közös programjainkat képes-szöveges beszámolóban örökítettük meg, „szabadság” jeligére készült színpadi jeleneteik és kisfilmjeik legjobbjaiba pedig itt lehet betekinteni.)

 

BUDAPEST

2015. március 01.

Miután már minden népdalt elénekeltünk, és az összes olyan játékot, amelyek az adott körülményeknek megfeleltek, eljátszottunk, 5 óra tájban megérkeztünk a magyar fővárosba. Az autóbusz mérete miatt az iskolaudvarra való beparkolás nem volt zökkenőmentes. Az üdvözlések után az este az iskola körbe járásával folyatódott. A Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium és Kollégium, amely négy napon keresztül szállást biztosít a csapatnak, a város első iskolájaként van számon tartva. Saját kápolnával is rendelkezik, amelyben minden reggel a soron következő osztály tart zsolozsmát. Egy rövid esti séta után mindenki nyugovóra tért!

 

2015. március 02.

            A közös hetet egy délelőtti rövid városnézéssel, majd állatkertlátogatással kezdjük el. A Hősök tere körbejárása után, ahol az egyik csapattársunk rövid bemutatót tart az ottani szobrokkal kapcsolatosan, egy-két fotó elkészülte után, irány az állatkert! Az állatkertben több idő is rámegy egyes állatok megfigyelésére, és ezáltal szembesülünk azzal a ténnyel, hogy az állatok bizonyos helyzetekben nagyon emberiek, emberi gesztusokat használnak. Megakad a szemünk egy csimpánzmamán és a kicsinyén, akik ha ösztönből is, de gondoskodásukat emberhez hasonló módon fejezik ki: az anya megcsókolja kicsinye arcát.

            Délután egy közös tréningre gyűlünk össze, majd ismertetik a heti progamot, és a témát, amely az 1848-as forradalom napjainkban. Ezek után  a csapat két nagy részre oszlik: a médiával foglalkozók és az installációt készítők csoportjára. A téma eléggé szerteágazó, napjaink lényeges problémáira és kérdéseire is kiterjedhet (Mi lelkesíti a mai fiatalokat? Mernénk-e lázadni? Ha igen, akkor milyen cél érdekében? Szükséges-e a társadalmi egyenlőség? Ha igen, miért, ha nem, miért?), ezek megmutatása már csak a csapatokon múlik.

            A rövid munkafolyamatot egy fellazító, szórakoztató csapatjáték követi a Budai várban. Itt egymást követik az érdekessebbnél érdekesebb feladatok, a sokak által ismert Beugró című műsorban is játszott zsebszöveges feladattól (ahol egy improvizált jelentbe megadott mondatokat kell beépíteni) egészen a „Hogyan süssünk tojásrántottát 10 perc alatt a budapesti éjszakában?” feladatig.A játékok megoldása közben gyönyörködünk a kivilágított pesti panorámában, és a fantasztikus kilátásban, amelyet az épületek látványa nyújt.

            Most egy bordó, bársony kanapén ülünk kissé fáradtan, a napló utolsó szavait, gondolatait írjuk, és ezt befejezve nyugovóra térünk.

Dani Karola, Péter Izolda

 

2015. március 03.

            A reggeli hangos mobilcsengetés hét órakor felriaszt mindenkit. Miután a csapatunk szalonképessé varázsolja magát és megérkezik a kenyér, közösen elfogyasztjuk a reggelinket. Aztán egyből elindulunk kirándulni a magyarországi diákok egy részével. Útközben megállunk az Auchan bevásárlóközpontnál, megvenni az ebédet. Továbbhaladva Szentendrén kötünk ki, amely a nap fő állomása. Megtudjuk, hogy Szentendrét a rácok alapították a török támadások idején, menekülve az ellenség elől. Azóta kulturális várossá nőtte ki magát és rengeteg képzőművészt termel, ezért sok galériával találkozhat a járókelő. Szentendrét a festők városának is nevezik.

            Mi is ellátogatunk egy képgalériába, ahol három különböző kiállítást tekinthetünk meg, amit a csapatunk egy része elmulaszt megtenni és később ezért büntetést is kap. Az első tárlat a Ferenczy művészcsalád munkáit kínálja megtekintésre. A család feje, Ferenczy Károly, Nagybányáról költözött Szentendrére. Az itteni művésztelepen grafikusként és festőként jelentős szerepet töltött be. Fontos megjegyeznünk, hogy a művészet iránti érdeklődését egy lány ébresztette fel benne, akibe végtelenül szerelmes lett. Később gyermekei is képzőművészként találták meg a helyüket a világban. A legidősebb fia, Valér, az apa példáját követve festészettel és grafikával foglalkozott. A kisebbik fiú, Béni szobrokat készített, míg ikertestvére, Noémi a kárpitművészetben bontakozott ki. A gyerekek édesanyja is képzőművész volt, bár ő inkább csak támogatta a családját. A másik két kiállításon Szabó J. Gergely rézkarcait és kortárs művészek munkáit láthatjuk. Ezután szabadidős program következik azoknak a diákoknak, akik nem kaptak büntetést. A szabad városnézés után elindulunk Visegrád fele.

            Visegrádon elfogyasztjuk az ebédünket, majd megnézzük a kastélyt. Kis csoportokba verődve felfedezzük a XIV. században alapított építményt, amit végül Hunyadi Mátyás fejezett be. Megtaláljuk a Herkules kút és az oroszlános kút maradványait, melyeknek másolatai ma is funkcionálnak. A történelmi szemlélődés után visszaindulunk Budapestre, mivel a fellegvárat zárva találjuk.

            Hazaérés után vacsorázunkés nekilátunk a projektmunkák kitalálásának. Minden kiscsoport ki kell válasszon egy helyet, ahová az installációt elkészíti. Miután ezzel végzünk és a budapestiek hazamennek, két csoportra oszlik a csapatunk: van, aki A vizsga című filmet nézi meg, és pár ember a tornatermben labdajátékokat játszik.

            Éjfélkor mind nyugovóra térünk.

Kerekes Csilla

 

2015. március 04.

07:00

Kellemes ébredés: idegesítő, monoton ébresztőóra-hang Mucha módra. Ezt követően a reggeli rutinfeladatok.

09:30

Kezdetét veszi az osztálytermi előadás, melynek témái a diák/tinédzser problémák. Ezt követi a közönségtalálkozó, ahol a nézők egy interaktív beszélgetésben vehetnek részt az előadás rendezőjével, Scherer Péterrel, valamint a darabban játszó színészekkel.

12:00

Az ebéd után egy 3 órás szabad program veszi kezdetét, ahol mindenki kedve szerint meglátogathatja azokat a helyeket, ahová el szeretett volna menni.

15:00

A média- és installáció csoportok nekilátnak barkácsolni, fűrészelni, videózni, fát- és képanyagot vágni.

Sok munka vázlatát láthatjuk, mindenki lelkesen dolgozik a saját és a mellette dolgozó csapatok javára. Mindenki érzi a közös munka örömeit: festékszagban és fűrészporban mosolygunk a kamerába, miközben a körülöttünk szaladgáló emberek kérdéseire, interjú formájában, válaszokat adunk, és mindezzel egyidejűleg megpróbáljuk elképzeléseinket kalapács és fúró segítségével megvalósítani. Készülőfélben van a jegyzettábla, a Pilvax-asztal, a sajtó-WC és még sok más munka…

19:00

Miután megvacsoráztunk, elindulunk a Tabáni moziba, ahol megnézzük a Birdman című filmet.

Hazafele jövet teszünk egy kitérőt a Nemzeti Táncszínház egykori épületéhez, valamint megcsodáljuk Budapest panorámáját, megtanulva sorrendben a hidak neveit.

00:00

Mindenki álmos. A budai vár lépcsői megdolgozták izmaink, elmegyünk aludni.

Hegyi Kincső, Szatmári Blanka

 

2015. március 05. –Volt egyszer egy március…

2015 márciusának első napján 22 álmos diák három kedvenc tanárának kíséretében elindult Budapestre. Tíz órányi utazás, sok játék és alvás után meg is érkeztünk. A hét további folytatásában projektmunkákat készítettünk, és lassan elérkeztünk az utolsó napig.

„Mintha szívemből folyt volna tova, zavaros, bölcs és nagy volt a Duna” – ezzel az idézettel indítottuk a Duna-parti sétánkat. Méláztunk József Attila szobra mellett, de a nap legmegfogóbb pillanata nem ez volt. Kezdtük a napunkat azzal, hogy átsétáltunk a Széchenyi lánchídon. Azon a XXI. századi Lánchídon, mely az első olyan híd volt, ami összekötötte Budát és Pestet, és amely mára a főváros egyik jelképévé vált. Utunk fő célja az Országház volt. A díszlépcső lassan vezetett be minket az épület belsejébe. Először csak néhány díszes, aranyozott vonást láthattunk a falon, aztán az idegenvezetőnktől megtudhattuk, hogy valódi aranyból készültek ezek az alkotások. Azt hiszem, ez a történet jó indítás volt, bár már a jól kiépített, látogatókat fogadó csarnok is igazán meghozta a kedvünket. Ahogy bennebb léptünk, olyan érzés fogott el, amilyet az ember a templomokban érez. Elkezdtünk csendben járni, tágra nyílt szemekkel, kicsit magunkba fordulva, kicsit kifele fordulva. Megfordultunk. Elérkeztünk a kupolához, előttünk állt a szent korona, az országalmával és a jogarral. A koronát őrző katonák negyedóránként suhintottak a kardjukkal és körbejárták a koronát. Ez teljesen elemelte a helyzetetebből a korból. Izgalmas volt belegondolni, hogy hány különleges ember állt azon a szőnyegen, ahol mi. A parlament után indultunk a folyópartra, ahol a legmegrázóbb a holokauszt-emlékmű volt. A sétánk része volt még a Belvárosi Színház, a Párizsi udvar, a Gerbeaud cukrászda, a Váci utca, és a Szent István Bazilika, a Szent Jobbal együtt.

A délután folyamán minden csapat befejezhette a projektmunkáit. Jelenleg hat alkotás díszíti az iskola második emeletét. Mindenik alkotás önmagáért beszél, elmeséli azt a történetet, amit mi elképzeltünk annak alkotása közben. Az 1848-as márciusi forradalmat újraértelmezve alkottuk meg a lázadás, a fiatalság, a forradalom jelképeit.

A pakolás és a vacsora közepette „könnyes” búcsút vettünk minden budapesti munkatársunktól, és reméljük, ez az együttműködés nemcsak egy kétfordulós találkozás volt az életünkből, hanem egy olyan folyamat, amit még évek múlva sem fejezünk be. A mai búcsú nem végleges, csupán ideiglenes szünet.

Gyergyai Beáta és Kovács Emese

15 éve a csíksomlyói búcsúbanVissza a(z) kirándulások oldalraBécsi tanulmányi kirándulás 2014
hétfő (január 31.)
Zsolozsmát imádkozik a héten az iskola diákjaiért a 9. A osztály
péntek (február 4.)
Iskolmise a Szent Anna és Szent Ferenc sebei templomokban
07:30
Jótékonysági koncert a díszteremben
17:00
hétfő (február 7.)
Zsolozsmát imádkozik a héten az iskola diákjaiért a 9. B osztály
SZMK értekezlet
17:00
Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium és Kollégium Admin E-mail Levelezés (egyetemi.hu)