Vissza a nyitóoldalra

Biciklitúra a Balaton körül a 10. A-val

2011. szeptember 12.
Az idei nyaram kellemesen, meglepően mozgalmasan telt. Már csak egy „program” volt hátra, Domschitz tanár úr és osztálya körbetekerik a Balatont aug. 16. és 20. között, s a második este nálam szállnak meg a hős sátorlakók. Készültem a nyár utolsó „megpróbáltatására”, a fiatalok rohamára. De semmi baj, nyugtattam magam, utána jól kipihenem magam a hátralevő 4 napban. Az élet azonban mindig tud valami meglepetést produkálni.
Szerdán délután megérkezett D. tanár úr, de nem biciklivel, hanem kocsival. Ő szállította a gyerekek sátrát, hálózsákját, s a napi vacsoráravalókat. Nemsokára megérkeztek a gyerekek is kipirultan, kimelegedve, jól elfáradva, de vidáman. 13-an jöttek Vajda tanár úr vezetésével. Miután leszerelték a bicikliket, s egy tepsi lekváros linzert elfogyasztottak, a fáradhatatlanok leszaladtak a Balatonba egy fürdésre. Az otthonmaradók makarónit főztek, hagymát vágtak, sajtot reszeltek. Nemsokára ínycsiklandó illatok kúsztak ki a kertbe a kis konyhából. A fürdőzők is megérkeztek, s asztalhoz ültünk. Egy szempillantás alatt kiürültek a lábosok, elfogyott az összes milánói makaróni. Nagyon finom volt, hála a lelkes lányoknak és D. tanár úr fűszerezési útmutatójának. Vacsora után egy fiú mosogatott, a többiek sátort építettek. Az este remek hangulatban telt. Még egy Balaton parti séta is belefért a kellemes, meleg éjszakában.
Reggel D. tanár úr két ügyes lánnyal elment bevásárolni. Reggeli után pakolás, s irány a kerékpárút Balatonberény felé. Dél körül kiderült, a szállás Balatonmáriafürdőn lesz. 
Este visszagondoltam az elmúlt napra, s rájöttem, nagyon kedves fiatalok voltak nálam. Hiányzott a nevetésük, csevegésük. Kár, hogy elmentek. Addig elmélkedtem ezen, hogy reggel fölpattantam a biciklimre, majd a vonatra, s utánuk mentem B.máriafürdőre. Éppen jókor érkeztem, már indulóban volt a társaság. Hála Vajda tanár úr praktikus túravezetésének, egy-egy árnyas parkban tartottunk kis pihenőket, amikor fölfrissülhettünk, szusszanhattunk kicsit. Napközben kiderült, Badacsonytomajon vár minket aznapi szállásadónk. Ez 4 km-rel közelebb van, mint amit eredetileg tervezett tanár úr, de nem nagyon bánta senki. Öt óra körül megérkeztünk. D. tanár úr vezetésével tüzet raktunk, krumplit, hagymát pucoltunk, s nemsokára már rotyogott a bográcsban a paprikás krumpli. Az égen közben érdekes felhők gyülekeztek, amilyent már nagyon régen nem láttunk. Azért még gyorsan fölállították a sátrakat a gyerekek, utána pedig irány a strand! D. tanár úr elment bevásárolni másnapra. Én pedig Bogival és Naomival otthon maradtam „főzni”. Alighogy elment mindenki, lecsapott az ég, dörgött, villámlott, ömlött az eső. Mi is behúzódtunk a pergola alá, magára hagytuk a krumplit, hadd főjön a saját levében. Egy jó óra múlva szűnni kezdett a vihar, s nemsokára megérkeztek a strandolók is, csuromvizesen. Volt, aki a strandon volt, a medencében, de volt, aki beült a vihar előtt egy étterembe egy teára. Sajnos a krumpli kicsit „kapatos” lett, de így is elfogyott az utolsó cseppig. Forró teát ittunk hozzá, utána pedig házi sütésű meggyes piskótát ettünk. A vihar után nagyon kellemes esténk volt, sokáig folyt a beszélgetés az asztalnál. D. tanár úr kiválóan megszervezte, mikor, ki mosogat, így sosem volt fennakadás, a gyerekek pillanatok alatt rendet csináltak.
Reggel finom kalácsot ettünk. Elbúcsúztunk a kiváló szálláshelyünktől, a Fecske panziótól, s újból nyeregbe szálltunk. 
Szepezden és Fövenyesen tartottunk egy-egy kis pihenőt, majd 2 körül értünk Tihanyba, a Gödrös strandhoz. Hatalmas fürdés után már csak pár km volt az éjszakai szállásig Alsóörsön. Tihanyban én elköszöntem a csapattól, s jóleső fáradtsággal a tagjaimban tekertem haza Zamárdiig. Bár nem így terveztem, de nagyon örülök, hogy együtt lehettem a fiatalokkal ezen a két napon.
Szeptemberben megtudtam, mindenki időben, rendben, épségben, sok élménnyel gazdagodva hazaérkezett.

Borbás Lászlóné
EKG SítáborVissza a(z) kirándulások oldalra„Szuper Barátság!“
Ezt a programot a
Gimnázium 1687 Alapítvány támogatta!
hétfő (december 6.)
Szaktanári fogadóóra
16:00-19:00
péntek (december 10.)
Olasz - francia délután
szombat (december 11.)
Munkanap
hétfő (december 13.)
Lelkinap
hétfő (december 20.)
Osztálykarácsonyok délután
Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium és Kollégium Admin E-mail Levelezés (egyetemi.hu)