Vissza a nyitóoldalra

Az O.K. Központban jártunk!

2014. február 26.
Korponai Orsolya 10.B

Senki sem tudta, mire számíthat pontosan, mikor elindult a Benczúr utca felé, csak abban reménykedhettünk, hogy a szürke hétköznapoktól eltérően, az iskolát magunk mögött hagyva valami új élményben lehet részünk a tréning során. Abban bíztunk, hogy nem alszunk majd el, és azt kívántuk, ne húzódjon el nagyon. De amikor odaértünk, különös érzés lett úrrá rajtunk.
Akik vezették a tréninget, mind egytől egyig nagyon barátságosak, és közvetlenek voltak, körbevezettek minket, majd csoportokra osztódva megismerkedhettünk a gazdasággal, hogy majd a későbbiekben tudatosan bánhassunk a pénzünkkel. Nem a szokásos módszerekkel próbáltak minket a különböző helyzetekre felkészíteni, hanem játékosan: rajzoltunk, árverést tartottunk és licitáltunk (néha saját magunkra), zsetonokat dobáltunk a földön leterített céltáblára, tulajdonképpen ez szimbolizálta azt, hogy sokszor meggondolatlanul bánunk a pénzünkkel, feleslegesen kockáztatunk, ha nem dobtunk volna, helyette a zsetont magunknál tartjuk, akkor nem szenvedünk anyagi károkat. A valóságban is elméletileg jobban megéri így a bankba lerakni pénzünket, hogy az kamatozni tudjon.
A környezettel kapcsolatosan elhangzott információkat előfordult, hogy már korábbi tanulmányainkból ismertük, de legalább felelevenítettük a régi emlékeket, és sokat beszélgettünk arról, hogyan tehetnénk környezetünket jobbá, mik azok a dolgok, amiken változtatni kéne bolygónk, és a saját érdekünkben is, ezt PowerPoint és videók segítségével szemléltették.
Pár percig még belebújhattunk polgármesterek, felháborodott városlakók, és vállalkozók szerepébe is, hogy különleges keretek között, egy „tárgyaláson” megegyezzünk egy új pizzéria működtetéséről. Itt azért rá kellett döbbenünk, hogy a vállalkozók élete sem egyszerű, de ez is tapasztalatként szolgálhat a jövőben.
Szerintem mindenki jól érezte magát, ha konkrétan nem is az elméleti részek miatt, kétségkívül kiváló csapatépítő program volt, még a legvisszahúzódóbb emberek is feloldódtak a vicces feladatok csinálása közben, de talán itt nagy szerepe volt a tréner szakértelmének és közvetlen stílusának is. Aki esetleg pedig unta az egészet sem kesereghetett, mert szünetekben lehetett játszani kinecttel, sőt még ingyen szendvicset is kaptunk, tehát még éheznünk sem kellet, ami mindenképpen egy jó pont, hiszen ha tanulni nem is szeret mindenki, kajálni igen.

Budavári-Kocsis Zita 10.C

Az oké központba beérve rengeteg érdekes dologgal találkoztunk. Az évfolyamot külön-külön 8-9 fős csapatokra bontották. Mi a pénz evolúcióját kaptuk meg.
Titi - a csoportvezető lány - nagyon kedvesen fogadott minket. Elmondta, hogy a pénzüggyel fogunk foglalkozni. Be is vezetett minket egy terembe, ahol később helyet foglaltunk, és elkezdtük az ismerkedést. 
Körbeültünk. Az első kérdés az volt, hogy ha visszamehetnénk az időbe, akkor milyen korba mennénk, mivel foglalkoznánk, mit dolgoznánk, mit csinálnánk szívesen. 
Titi elmesélte, hogy mi is ez az oké központ mit csinálnak, ki volt az elindítója ennek az egésznek. Mesélt kicsit nekünk, majd elkezdődött a játék. Elsőként kaptunk különböző lapokat, amire a foglalkozásunk volt ráírva: például pék, kosárfonó, kovács stb.
A foglalkozásoknak külön-külön volt egy eredménye, ami fontos volt számukra. A feladat az volt, hogy keressük meg a csoporton belül azokat az embereket, akikre szükségünk van a saját termékünkkel kapcsolatban. Én földműves lettem, a jelem a búzakalász volt. Szükségem volt egy fonott kosárra, tehát olyan embert kellett keresnem, akinek rendelkezett kosárral. Így el tudtuk cserélni termékeinket.
Ez a játék arra világított rá, hogy mennyire nehéz az árucserés kereskedelem, és nem mindegy, hogy mennyi idő alatt milyen terméket tudunk eladni és beszerezni.
Ezután következett egy kis szünet, amikor szendvicseket kaptunk az ott dolgozóktól, amelyet a konyhában fogyasztottunk el. Tíz perc után a csoportvezetőnk felvezényelt minket a terembe, hogy rögtön belevágjunk az előttünk álló feladatokba. Tartott nekünk egy kiselőadást arról, hogy a kereskedelemben milyen értéke van egy-egy ipari cikknek, és hogy minél kevesebb áru van a piacon annál értékesebb. Sok más hasonló dolgot is figyelem elé helyezett, például azt is, hogy nézzük meg lehetőségeinket, amikor bankot választunk, hiszen rengeteg kockázattal járhat, hogy pénzünket hova fektetjük be.
Felhívta a figyelmet arra is, hogy hitelt is csak akkor vállaljunk, ha biztosak vagyunk a törlesztésben és a célunkkal a befektetéssel kapcsolatban. Miután kérdéseinkre választ kaptunk, és átbeszéltük a fontos pénzügyi kérdéseket, a pénzhamisítás következett.
Erről beszélgettünk, majd később elő is adtunk ezzel kapcsolatban egy játékot, ami nagyon humoros és érdekes volt. Titi végig nagyon közvetlenül viselkedett velünk, minden kérdésünkre választ kaptunk. Rendkívül jól kezelte a csapatot és partnerként működött velünk együtt.
Nagyon jól éreztük magunkat.

Ürmös Kitti 10.C

Én a környezetgazdálkodás és üzlet alternatíván vehettem részt. Őszintén szólva nem számítottam sok mindenre evvel a nappal kapcsolatban… Pozitív csalódás ért! Igazán érdekes dolgokat tudhattunk meg például, hogy érdemes belevágni egy vállalkozásba. Több szemszögből elemeztük az esélyeket.(önkormányzat, lakosok, vállalkozó) Játékosan, de megtapasztaltuk a pénzt nem lehet szórni…(értsd: hitel, kamat, adó) Trénerünk Tamás igen kedves, felkészült, meggyőző ,,tanár” volt. Minden kérdésünkre készségesen válaszolt, egy percig se unatkozhattunk!
Számomra a Középiskolások Országos Pénzügyi és Gazdasági Oktatóközpontja nem csak a tankönyvben lexikálisan szerzett tudást tükrözte vissza, hanem gyakorlati szemszögét is levetítette a témának. Örülök, hogy részt vehettem a programon. Remélem lesz még alkalmunk, és kedves földrajz tanárunk leszervez még nekünk hasonló élményekben gazdag napot eme helyszínen. 

Papp Nóra 10.C

Egy-két vélemény Papp Nóra által csokorba szedve:
  • "Nagyon élveztem, hogy játékosan vezettek rá a dolgokra. Mi magunk is befektethettünk és kockáztathattunk egy játék erejéig."
  • "Nem gondoltam, hogy a pénzzel játszani is lehet. Nagyon jól éreztem magam, és szívesen fordulok majd a későbbiekben csoportvezetőmhöz tanácsokért."
  • "Nagyon érdekes dolgokat hallottunk, és sok Új ismeretet sajátítottunk el.  Jó lenne, ha máskor is mennénk!"
  • "Sok mindent tudtunk meg a foglalkozás alatt a háttérben forgó pénzekről, hogy hogyan is működnek a dolgok, és mi azt hogyan is látjuk. Magáról a pénzről is beszéltünk. Hogyan érdemes befektetni, kockázatok. stb. Mindezt játékosan, és önfeledten tehettük. Nagyon jó volt a vezetőnk."
  • "Menjünk máskor is!"

Ezért is jó az EKG-ba járni!Vissza a(z) programok oldalraIdén is együtt kávéztunk
hétfő (december 6.)
Szaktanári fogadóóra
16:00-19:00
péntek (december 10.)
Olasz - francia délután
szombat (december 11.)
Munkanap
hétfő (december 13.)
Lelkinap
hétfő (december 20.)
Osztálykarácsonyok délután
Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium és Kollégium Admin E-mail Levelezés (egyetemi.hu)