Vissza a nyitóoldalra

Arkhimédész matematika verseny 2017

2017. február 14.

  Az idei tanévben a XII. Arkhimédész matematika versenyt rendeztük meg, ami most is egy péntek délután 3 órától 8 óráig tartó „Matematika Maraton” volt. Célunk, hogy minél több diákot bevonjunk a versenybe, és népszerűsítsük a matematikát

  A versenyt január elején kezdtük reklámozni. A megadott határidőre 18 csapat jelentkezett. A hagyománynak megfelelően, köztük volt egy nem matematika tanárokból álló tanárcsapat. Január végén a csapatok kaptak egy projekt munkát, amit a verseny előtt pár nappal el kellett küldeni a téma felelős tanárának.

A verseny 7 részből állt:

  1. A projekt munka előadása: itt a diákok kockadobással kapcsolatos valószínűségszámítási problémákat oldottak meg, az előadásokat videóval, zenével tették színesebbé. Ezzel Keleti Károlyra, a Magyar Statisztikai Hivatal megalapítójára, mint öregdiákunkra emlékeztünk.
  2. Iskolatörténeti TOTÓ: ez kapcsolódott az idén esedékes 330 ill. 20 éves alapítási évfordulóhoz. A segédanyag az iskola honlapján és az épületben elhelyezett állandó kiállítás volt.
  3. Előre kiadott fogalmakhoz és tételekhez kapcsolódó két összetett feladat megoldása.
  4. Logika feladatok: változatos problémákkal dolgoztatták meg a résztvevők agysejtjeit.
  5. Geo Gebra alkalmazásához kapcsolódó feladat. Itt például egy ágyúgolyó pályájával kapcsolatos kérdésekre kellett válaszolni. Ez utalt a 48-as szabadságharc után kivégzett két öregdiákunkra: Nagysándor Józsefre és Török Ignácra.
  6. Egy fizika témájú mérés: különböző alakú, méretű, anyagú testek sűrűségét kellett folyadékba helyezéssel megállapítani.
  7. A fejszámolás: ahol pontduplázásra is volt a bátraknak lehetősége.

A csapatok alsós és felsős beosztásban versenyeztek, hogy az esélyek egyenlőek legyenek, és forgószínpad szerűen mentek a különböző feladatmegoldási helyszínekre. A matematika tanárok munkáját egy lelkes csapat segítette. Ők a 9.D és a 10.A osztályból jöttek. Hol osztották a feladatlapokat, hol beszedték, segítettek javítani, eredményt beolvasni, a kijavított feladatlapokat rendszerezni, a termeket rendbe rakni, és több száz szendvicset készíteni, hogy a verseny végeztével a diákok a sok szellemi feladat után éhségüket tudják csillapítani.

 

Az eredményhirdetést nagy izgalommal várta mindenki. Az élen szoros verseny alakult ki. Mindkét korcsoportnál a fődíj egy vacsorautalvány, a 2. díj egy moziutalvány, a 3. díj egy bowling utalvány. Természetesen a csapatok tanárukkal mennek el a közös programokra. Gratulálunk a nyerteseknek, köszönjük a segítők munkáját. Reméljük mindenki matematikai élményekkel gazdagon tért haza.

 

 

2017. Fiú szertorna DiákolimpiaVissza a(z) versenyek oldalraÉlő idegen nyelvi fordítóverseny 2016
Ezt a programot a
Gimnázium 1687 Alapítvány támogatta!
csütörtök (december 2.)
Szülői lelkinap - 1. adventi gyertyagyújtás
péntek (december 3.)
Történelem évfolyamvizsga, írásbeli 11. évf.
hétfő (december 6.)
Történelem évfolyamvizsga, szóbeli 11. évf.
Szaktanári fogadóóra
16:00-19:00
péntek (december 10.)
Olasz - francia délután
Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium és Kollégium Admin E-mail Levelezés (egyetemi.hu)