Vissza a nyitóoldalra

Archimédesz-matematikaverseny 2019

2019. március 5.

Az idei téma az autógyártás volt, ami megjelent az előzetesen elkészítendő feladatokban és a helyszíni próbatételeken is. Minden csapatnak kellett készítenie prezentációt a magyar autógyártásról, és még egy saját kis autó makettet is építeni kellett – tetszőleges technikával, alapanyagból, csak a méretarányra kellett figyelni, na meg persze arra, hogy a jármű guruljon. Az összecsapás tanóráink után nem sokkal kezdődött el a díszteremben - szokás szerint. Kis kupacokban ültünk le csapataink szerint, így kitöltve az egész termet. Gilyén Mátyás tanár úr a színpadon állva kezdte ismertetni velünk a verseny menetét, és hogy ki hol fog kezdeni elsőként. Miután mindenki megtudta, melyik terembe kell mennie egy nagy, ünnepi öltözékű rajként siettünk ki a teremből és kerestük helyünket.

Az én csapatom első kihívása egy térképes feladat volt, ahol a legrövidebb és leggyorsabb útvonalakat kellett megtalálni két cél között. Az izgatottságtól eleinte zilált csapat kezdte összeszedni magát, és ahogy tudtuk, befejeztük a feladatokat. Visszaérkeztünk a díszterembe, ahol a prezentációk előadása következett. Bár mindenki ugyanazt a témát dolgozta föl, valamennyi előadásából megtudtunk valami újat, így egyáltalán nem volt unalmas. (Ráadásul hasznosnak is bizonyult a feszült figyelem az utolsó előtti feladatnál.) Ezek után egy újabb terembe érkezve meghallgathattuk Almási János tanár úr előadását az üzemanyagokról. Az erről szóló feladatsorok kitöltése biztosította, hogy elmélyedjünk a témában. A következő feladat az addig féltve őrzött makettek bemutatása volt. Mindannyian leraktuk őket egy asztalra, elmondtuk, melyik autót csináltuk mi, hogyan és milyen problémákba ütköztünk a készítéskor. Az autónak gurulnia is kellett, ez pedig sokakon kifogott, mégis nagyon szép járgányok készültek. Az autóinkat hátrahagyva indultunk tovább az informatika terem irányába. Itt egy kétkerekű robotot kellett beprogramozni úgy, hogy az adott pályán végigmenjen. Először kicsit ijesztőnek tűnt a feladat számunkra is, de rájöttünk, miképp kell megcsinálni. Rajzó Zsuzsanna tanárnő betöltötte a számításainkat a robotba, és jöhetett az igazság pillanata: jól megy-e végig a robot a pályán. A miénk az elején tökéletesen haladt, csak a végén tért le kissé a pályáról, így is magas pontszámot kaptunk a feladatra. A célig tökéletesen szinte senki nem jutott el, de sokan csinálták nagyon jól és szerintem a csapatom és én is ezt a feladatot élveztük a legjobban. Volt még két „sima” számolós feladat, melyeket felosztva csináltunk meg, majd ezután jött a verseny talán legizgalmasabb pillanata: a fejszámolás. Minden csapatból kiment egy ember, akinek tíz kérdést olvastak fel sorban. Először a kisebbek (7-9. osztály), majd a nagyobbak (10-12. osztály). Ha egy feladat megoldásában biztos volt a kinn álló versenyző, bekarikázhatta az eredményét, amivel dupla pontot ért a jó válasz. Rossz válasz bekarikázása esetén pontlevonás járt, így ezt veszélyes volt megtenni. Nem csak a kijelölt emberek, mi is gondolkoztunk a megoldásokon, így este fél nyolc felé nyolcvan diák feszült csendben matekozott - szerintem még a szomszédban is hallható volt a fogaskerekek nyikorgása...

A feladatok ezek után véget értek, és mi is kaptunk egy kis szünetet, amíg a matektanárok összegezték a pontokat. Kaptunk szendvicseket, amiket mi jóízűen elfogyasztottunk, és mentünk is vissza az eredményhirdetésre. Idén is kimagasló pontszámmal nyert a tanárcsapat - ők különdíjat kaptak. Ezután a kisebbek, majd mi, nagyobbak is megkaptuk a megérdemelt jutalmakat. A verseny nagyon szorosra sikeredett, kis különbségek voltak a helyezések közt. A verseny végén visszakaptuk makettjeinket, és lassan haza szállingóztunk. Véleményem szerint mindenkinek tetszett a verseny, legalábbis mi nagyon élveztük.

                                                                                               Dadányi Anna, 10.A

Az eredmények pedig:

Alsósok. I. Csernák Szilvia, Körmendy Botond, Oláh Béla, Trager Tamás (8.A)

            II. Bódis Barnabás, Handl Dávid, Kocsis Márton, Nagy Dávid (7.B)

            III. Császár Jeromos, Fodor Zselyke, Kereszty Marcell (7.A)

Felsősök. I. Bognár Koppány, Kőszegi György, Luntz Dominik, Méri András (11.A,B)

            II. Breznay Richárd, Csiki Ferenc, Farkas Márton, Németh Adrián (11.C)

            III. Bagyi Anna, Kuji Dorottya, Nemoda Glória, Oláh Anna (12.B,E)

A tanári csapat idén is a legjobban szerepelt!

Köszönjük a szervezést Polgár Hilda tanárnőnek és a matematika tanároknak.

                                               Gratulálunk a győzteseknek!

                                                                       a szervezők nevében: Gilyén Mátyás

EKG Ady 100 – irodalmi csapatversenyVissza a(z) versenyek oldalraIskolai Pingpong Bajnokság
Ezt a programot a
Gimnázium 1687 Alapítvány támogatta!
péntek (december 2.)
Madáretetők leadási határideje
Történelem évfolyamvizsga - írásbeli - 11. évf.
hétfő (december 5.)
történelem évfolyamvizsga - szóbeli - 11. évf.
szerda (december 7.)
LELKI NAP
péntek (december 9.)
Bécsi kirándulás
Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium és Kollégium Admin E-mail Levelezés (egyetemi.hu)